Sedan 2020 har Älvsby taxi fått över två miljoner kronor i bidrag för sin personal. Beslutet som nu kommer från Arbetsförmedlingen gäller fyra anställda som uppbär lönebidrag idag. För att ett företag ska vara berättigat att få lönebidrag för sin personal finns ett antal krav.
Bland annat får bidrag inte beviljas om en person med väsentligt inflytande över arbetsgivaren är dömd för brott som avser yrkesutövningen de senaste fem åren. December 2019 dömdes ägarna till fängelse för 18 fall av grovt skattebrott och tre fall av grovt försvårande av skattekontroll.
Sedan dess har ägarna lämnat sina uppdrag i styrelsen och annat. De är dock fortfarande registrerade båda två som "verklig huvudman". Enligt bolagsverket är verklig huvudman den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag.
"Om en fysisk person är registrerad som verklig huvudman i Bolagsverkets register ska den personen anses ha väsentligt inflytande enligt det arbetsmarknadspolitiska regelverket", skriver Arbetsförmedlingen i sitt beslut.
Där har tvisten legat då taxibolaget menar att det inte föreligger någon oriktig uppgift då de uppger att ingen av dem har haft ett väsentligt inflytande. Så har också Transportstyrelsen sett på saken.
Hur påverkar det här er?
– Det påverkar oss inte alls, säger Ann Bergström, operativ chef på Älvsby taxi.
Vad händer med personalen ni har haft lönebidrag för?
– Det ska inte påverka dem heller utan vi löser det. Vi ska ha kvar våra anställda, säger Ann Bergström.
Älvsby taxi har i dagsläget uppdrag i Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Överkalix, Kalix och Haparanda. Upphandlingar från flera andra kommuner är också snart klara.
Kan det göra det svårt att hitta personal när ni vill växa?
– Nej det tror jag inte. Jag tycker väl att alla ska få en chans, sen om det är lönebidrag eller vanlig lön har egentligen ingen betydelse, säger Ann Bergström.
De överväger att överklaga beslutet. Om nekandet står kvar så kan det betyda att bolaget kan behöva betala tillbaka miljonbelopp som de fått utbetalda sedan 2020.
– Ett beslut resulterar inte per automatik i ett beslut om återkrav. Det är en egen process. Med det sagt kan ett beslut om att ompröva beviljat stöd resultera i att en utredning görs kring återkrav. Eventuell återkravsprocess kan ta sikte på både de stöd som omprövats, och på andra beviljade stöd, säger Stina Morian, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.