Tasty UF har lösningen på middagsproblemet

AFFÄRSIDÉ. En kokbok med enkla och lockande förslag på vad familjen kan äta till middag en vanlig "snabbtisdag", "tröttonsdag" eller "mystorsdag". Det förväntas bli årets lokala julklapp i Älvsbyn. Bakom den nyutkomna "Middagsboken" står ungdomsföretaget Tasty UF.

Älvsbyn2007-12-19 00:00
ÄLVSBYN (PT)I höstas startade en kvartett tredjeårselever på Älvsbyns gymnasium det gemensamma företaget Tasty UF. Enligt UF-reglerna ska de under läsårets gång utveckla en affärsplan, ta fram en produkt, marknadsföra och sälja den och sedan avveckla företaget före vårterminens slut. I projektet ingår att vara med på den årliga UF-mässan, som arrangeras i Piteå våren 2008. Där kommer Älvsbytjejerna att tävla mot andra ungdomsföretag från Norrbotten. Länets bästa UF går vidare till riksfinal.

- Vår företagside har gått ut på att skapa en kokbok med recept på varierad middagsmat, eftersom det är allmänt känt att många tycker det är svårt att komma på vad man ska äta till middag när familjen samlas efter jobbet och skolan, förklarar Sofie Nilsson, som går naturvetenskapliga programmet.

Fiffig uppdelning

Genom att lansera nya, enkla och goda recept vill Tasty UF motverka att man fastnar i det gamla vanliga när det är dags att laga middag, typ spaghetti och köttfärssås.

- Vi har lagt mycket krut på affärsplanen och tänkt igenom den ordentligt, berättar Ellen Andersson, som i likhet med Victoria Larsson och Malin Englund går sista året på samhällsvetenskapliga programmet.

- En nyhet med "Middagsboken" är att vi delat in recepten efter veckans dagar, allt ifrån aktivitetsmåndag, då vi tänker oss att många har fullt upp med träning och kurser, till lyxlördag och söndagsmiddag, då man har mer tid att laga mat och kan unna sig en god efterrätt också.

Provlagat alla recept

Trots att ungdomsföretaget bara har några månader på nacken har tjejerna både hunnit ragga sponsorer och skaffa sig samarbetspartners. Med Studieförbundet Vuxenskolans hjälp, SV Nord i Älvsbyn, har kontakt etablerats med ett tryckeri i Piteå. Förhandsförsäljningen av boken har gått över förväntan: När tryckeriet levererade de 600 beställda exemplaren i måndags var drygt 350 böcker redan sålda.

- Recepten har vi plockat ihop från olika håll, modifierat dem så att de blivit lite annorlunda än originalen, och givetvis provlagat alla middagarna tillsammans, så att vi vet att det fungerar och är gott, säger Victoria Larsson.

- Bilderna på maträtterna har vi tagit själva. Förhoppningsvis kommer kokboken att göra middagsprocessen enklare och roligare så att även den sociala samvaron får en kick åt rätt håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om