Storgatan ner
De är den femte generationen som tar över sedan Gårdings startade upp verksamheten 1896. För Anna var det aldrig frågan om något annat än att jobba på Gårdings sedan barnsben.
– Jag gick i femman när jag sommarjobbade ett par veckor på Gårdings första gången och på den vägen var det. Då jag gick ut gymnasiet tänkte väl mamma och pappa att man kanske skulle läsa vidare, men jag ville bara jobba på Gårdings direkt, säger Anna.
Jon som är åtta år yngre var lite långsammare att hoppa på tåget tills storasyster sa till på skarpen att "nu får du sluta svamla och börja jobba".
– Jag har ju jobbat här sedan jag fick men inte bestämt mig om något. Men sen när Anna "lockade" mig när jag valde mellan lumpen och att tjäna pengar var valet enkelt, säger Jon.
Trots titeln "järnaffär" har Gårdings Älvsbyns antagligen bredaste utbud med fiske, jakt, verktyg, inredning, vvs, leksaker, färg, tapeter och mer.
– Frågar du tio olika Älvsbybor så får du nog tio olika svar. För barnen är Gårdings leksaker. Om pappa då säger att de ska på Gårdings och så går han in på järnsidan för att handla fiskegrejer eller en skruvdragare så blir dom besvikna och säger att det här är ju inte alls Gårdings, säger Jon.
– Det var lite kul. Det kom in en kund som just hade köpt hus och flyttat hit som sa "jag måste som bara gå in och kolla vad ni har. Vad det än är som man frågar om så är svaret alltid att man ska gå på Gårdings". Hon tyckte det lät omöjligt att så mycket olika saker skulle finnas här, säger Anna.
Det relaterar också till en av deras största utmaningar som är att visa sitt sortiment.
– Vi ligger ganska nära kusten så vi konkurrerar med handelsområdena. Jag tycker det är lite farligt att prata om att Älvsbybor ska vara så där köptrogna. Vi tycker inte att nån är "skyldig" att handla i Älvsbyn, utan det är upp till oss att visa vad vi har och vara bra nog att folk vill handla här, säger Anna.
– Det händer rätt ofta att någon kund hittar något och säger "men vafan har ni det här? Jag körde enkom till Luleå för att köpa en sån". Så det är utmaningen att visa vad vi har och få kunderna att titta här först, säger Jon.
Bland det roligaste med jobbet är att så många är stamkunder och de relationer de bygger upp med dem.
– Det är ofta man träffar samma kunder flera gånger i veckan. Man vet att de var in och köpte maggot så då får man höra hur det gick med fisket. Eller så kan man surra om renoveringen man vet att de pysslar med. Det blir en ganska personlig relation till många kunder, säger Jon.
Hur har ni haft det under pandemin?
– Det har faktiskt hjälpt med just den grejen att visa vad vi har då många inte velat åka bort för att handla. Då fick vi chansen istället för att de åkte in till stan, säger Jon.
– Men då kom det andra problemet med corona, leveranserna. Vanligtvis undrar vi hur vi ska rymma allt på fiskeavdelningen, men nu fick vi glesa ut det. Av en order fick vi 30 procent levererat. Vi har tio leverantörer av mackjärn men kunde inte få tag på några. Det är liksom svårt att tillverka exempelvis jordfräsar hemifrån, så det var problemet för oss, säger Anna.
I dag är de aningen trångbodda och hoppas att de ska kunna bygga ut på något vis framöver. Fram tills dess kör de på som vanligt.
Är det något ni vill hälsa till era kunder?
– Jamen det är väl välkommen och tack för att ni ger oss chansen.