Syrisk tvåbarnsfamilj får uppehållstillstånd

GLÄDJEBUD. Julen kunde inte ha börjat bättre för den syriska flyktingfamiljen Khouila Jouma och Salah Rihawi med barnen Sam och David: Efter drygt 3,5 år i Sverige har de fått permanent uppehållstillstånd.- Jag kan inte tro det! Jag är så glad, säger en överlycklig mamma Khouila till PT.

Älvsbyn2006-12-22 00:00
Den 21 oktober 2005 berättade PT om den syriska flyktingfamiljen i Älvsbyn, som stod inför en tragisk splittring: Migrationsverket hade beslutat att skicka mamman Khouila Jouma och barnen till Grekland, eftersom det var det första landet hon kom till då hon och sonen Sam flydde från Syrien våren 2003. Att hon aldrig haft för avsikt att söka asyl i Grekland spelade ingen roll, inte heller att de bara stannat där i tio dagar. Migrationsverket stödde sitt beslut på den så kallade Dublin-överenskommelsen, som säger att alla flyktingärenden ska avgöras av första landet man söker visering i. Biljetter var redan ordnade till mor och barn. Fadern Salah Rihawi skulle avvisas till hemlandet.

Gick under jorden

Med hopp om att den förestående tillfälliga asyllagen (se faktaruta) skulle ge familjen en ny chans att få stanna i Sverige gick Khouila Jouma under jorden. Efter några svåra veckor när Salah Rihawi, som lider av svår psykisk ohälsa, var tvungen att ta hand om femåringen Sam och ettåringen David själv, trädde asyllagen i kraft och Khouila Jouma återförenades med sin familj.

- Sedan dess har vi bara väntat och väntat på att få veta vad som ska hända med oss. Det har varit mycket hemskt. Både jag och min man har plågats svårt av ovissheten, säger Khouila Jouma, som förutom sin poliosjukdom även drabbats av magproblem.

- Jag har varit mycket rädd att Migrationsverket skulle stå fast vid sitt tidigare beslut. Jag orkar inte ta hand om barnen ensam. Jag kan varken tala eller förstå grekiska, säger hon.

Den syriska familjen är väl etablerad i Älvsbyn. Sonen Sam, som fyller 7 år i januari, går i skola och har många svenska kamrater. Efter flera års behandling på PBU, psykiatrisk barn- och ungdomsmottagning, har han börjat komma över sina svåra upplevelser under småbarnsåren. Sam pratar i stort sett bara svenska.

Familjens minsting David Robert är född på Sunderby sjukhus sommaren 2004.

Under den svåra väntetiden på uppehållstillstånd har familjen stöttats av flera Älvsbybor och funnit tröst bland medlemmarna i Korskyrkans gemenskap.

- I kväll blir det fest i kyrkan! Här ska göras tårtor och andra goda bakverk! Tänk att vi äntligen kan pusta ut, utbrister Gerd Sandberg och kramar om sina syriska vänner.

- Vi har litat på att Gud ska höra våra böner och ordna så att ni får stanna, men det har varit tungt att se er lida av ovissheten. Nu får vi dela er glädje istället. Vilken fantastisk julklapp!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om