"Sverige är världens mesta energislösare"
- Sverige är av världens mest energislösande länder, även om politikerna säger tvärt om. Det menar Björn Karlsson, energiprofessor vid Linköpings universitet. I går föreläste han om energieffektivisering under en temadag i Älvsbyn anordnad av Lantmännens riksförbund (LRF).
"Vi borde egentligen betala fem kronor per kilowatttimme el! En för strömmen och fyra för miljön", sa energiprofessor Björn Karlsson som i går föreläste i Älvsbyn.
Foto: Therese Hedman
- Vi tror att energin vi använder kommer från vatten- och kärnkraft i Sverige när den egentligen tas från Vattenfalls kolkraftverk i Östtyskland. Det är de skitigaste kraftverk som existerar i världen, inledde han med.
22 ton utsläpp per person
Enligt Björn Karlsson mäter Sverige sina koldioxidutsläpp enbart lokalt inom landet. Med de beräkningarna producerar vi sex ton koldioxid per person och år. Men ser man till de utsläpp som sker globalt på grund av vår energiförbrukning stiger siffran till 22 ton per person och år.
- Det är mer än genomsnitts-amerikanen. Vi tror vi har en egen jordglob i det här landet och använder el till vad som helst eftersom den varit så billig. Om alla gjorde som vi skulle det ta en ände med förskräckelse.
Vindkraft utan vind
För att minska utsläppen förespråkar professor Karlsson dels minskat elberoende men också byggandet av kraftvärmeverk. Där produceras el genom förbränning av exempelvis hushållsavfall, med fjärrvärme som biprodukt.
Och på frågan om bärigheten i vindkraft svarade han:
- I Skottland och Norge, där det blåser mycket, är det lönsamt. Men i Sverige är det bara lönsamt på grund av alla subventioner ... Man ska inte ha vindkraftverk där det inte blåser.
Enkla åtgärder
Björn Karlsson pratade också om energieffektivisering och tog upp flera exempel på stora industrier i Sverige som kraftigt minskat sin energiförbrukning efter hans rekommendationer.
- På en fanerfabrik effektiviserade vi utan speciellt drastiska åtgärder. Genom förändringar som bland annat fjärrvärme, eldrivna maskiner istället för tryckluftsdrivna och översyn av ventilationen minskade energianvändningen med 75 procent, berättade han.
Ondagens seminarium var en del i projektet "Grön framtidsgård" som drivs av LRF Norrbotten och Västerbotten för att stärka företagandet på landsbygden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!