Vän i Älvsbyn är ett integrationsprojekt som finansieras av Länsstyrelsen och Älvsbyns kommun i samarbete med Älvsby folkhögskola. Projektet handlar om integration på individnivå där svenskar och nyanlända får möjlighet att mötas, lära sig av varandra och bli vänner. I onsdags höll man ett informationsmöte på folkhögskolan och redan på torsdagsmorgon hade tio Älvsbybor anmält sig.
– Det är fler kvinnor än män kan man konstatera, det är nästan bara kvinnor. Vi har ett ungt par också, men vi hoppas på fler män, säger Matilda Wiklund.
"Ingen får betalt"
Efter att PT uppmärksammat ett liknande projekt i Piteå blev intresset stort i Älvsbyn också.
– Det är många som har uppskattat att det har dragit igång, sedan hoppas man ju att de tar steget också. Många är lite rädda kanske, men det är bara prova på, säger Matilda Wiklund.
Inspirationen kommer i grunden från Umeå.
– Men vi har även tittat på Piteå, och andra ställen också.
Vän i Älvsbyn riktar sig till människor från åldern 18 år och uppåt och man behöver inga förkunskaper eller utbildningar.
– Sedan är man ju vänner, så ingen får betalt för något. Det vore väl hemskt, säger Matilda Wiklund.
"Svårt träffa nya"
Är man intresserad av att delta i projektet så skickar man in en ansökan. Därefter matchas man ihop utifrån intressen och önskemål.
– Första mötet kommer att ske i folkhögskolans lokaler tillsammans med oss och sedan får man fortsätta träffas som man vill, om man vill, säger Matilda Wiklund.
Solomon Kahsay har bott i Sverige åtta månader.
– Men det är svårt att träffa nya vänner utanför skolan. Jag skulle vilja träffa familjer. Jag har ett barn hemma, så det skulle vara bra att träffa familjer så att barnen kan leka tillsammans och lära känna varandra. Då kan vi lära oss kulturen och hur man lever i Sverige, säger han.
Bra för språket
Han tycker att det är bra att allt sker under organiserade former.
– Svenskarna känner ju inte oss, så det är en säkerhet att kommunen och skolan är inblandad, säger Solomon Kahsay.
Eolrees Mohammad ser också bara fördelar med projektet och hoppas på succé.
– Jag kommer från Afghanistan och jag vill också lära mig traditioner och kulturen här, samtidigt som jag gärna vill dela med mig av min kultur och mina traditioner. Sedan är det ju bra för mitt språk också, säger han.
Nysvenskar som vill delta i projektet måste ha uppehållstillstånd.
Fotnot: Här kan du intresseanmäla dig.