Styrelseledamot rasar mot kommunen

Efter drygt 30 år som styrelseledamot i de kommunala bolagen hoppar Åke Engman av. Anledningen är att han är rasande över de nya ägardirektiven.– Kommunen vill bara ta ut maximalt med pengar i stället för att göra det bästa för medborgarna, säger han.

De nya ägardirektiven fick Åke Engman att gå i taket. Han har sagt upp sitt styrelseuppdrag hos Älvsbyns Energi efter 30 år.

De nya ägardirektiven fick Åke Engman att gå i taket. Han har sagt upp sitt styrelseuppdrag hos Älvsbyns Energi efter 30 år.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-07-10 22:23

Han har både suttit i Älvsbyns Fastigheters och Älvsbyns Energis styrelse – ibland parallellt. De senaste fyra åren har Åke Engman verkat i energibolagets styrelse, men efter att han tagit del av de nya ägardirektiven har han valt att säga i från sig sitt uppdrag.

– Nu är man helt och hållet inne på att man ska ta utdelning från bolagen. Förut fanns det med lite grand, men det var som aldrig aktuellt, säger han.

"Är en klar order"

– De nya ägardirektiven visar klart och tydligt att politikerna inte har något förtroende alls för den styrelse de själva har satt i sjön. Man har själv valt styrelsen, men nu kommer man med en otrolig kontrollfunktion, fortsätter han.

Huvudanledningen till att han valt att kliva åt sidan är en av de nya punkterna i ägardirektivet – "Bolaget ska årligen leverera avkastning till ägaren".

– Det är ovillkorligt alltså. Det handlar inte om vi har råd eller ej, utan det ska finnas pengar för det. Det är en klar order, och jag kan inte acceptera det, säger Åke Engman.

Fjärrvärmeavgifter

Direktivet kan slå hårt mot medborgarna. Åke Engman menar att bland annat fjärrvärmekunder kan bli drabbade.

– De betalar ju en avgift varje år, och man blir ju tvungen att ta ut högre avgifter eftersom man är tvungen att årligen leverera avkastning. Då blir det ju som så att det fungerar som en tvångsbeskattning egentligen. Det gäller även renhållningen och vatten och avlopp.

Det är hittills bara Åke Engman som har tagit så stort avstånd att han valt att hoppa av.

– Men hela styrelsen var enig om att de här ägardirektiven verkligen är dåliga, säger han.

Stöd av partiet

Bolagsstyrelsen skickade en skrivelse till Älvsbyns kommun och Älvsbyns Kommunföretag AB, där man påpekar detta.

"Vi utgår ifrån att bolaget inte bildats för att ge avkastning till ägaren", skriver man.

Men skrivningen ignorerades och frågan diskuterades första när Åke Engman uppmärksammat sina partikamrater i Vänsterpartiet – där han har stöd i frågan.

– I fullmäktige gick man på att man skulle återremitera det här. Man kan ju inte avslå det, eftersom vi måste ha ett ägardirektiv. Vi fick stöd av Folkpartiet, men det räckte inte, säger Åke Engman.

"En styrelsefråga"

Det drygt sex sidor långa ägardirektivet anses vara för detaljstyrt.

– Boden har sex bolag, med några döttrar under. Deras ägardirektiv var på tre sidor. Där förutsätter man givetvis att du har ett eget huvud om du sitter med i en styrelse.

Älvsbyns Energis ordförande Bo Johansson vill inte kommentera frågan mer än vad man gjort i skrivelsen.

Vad säger du om att bolagen ska ge avkastning till kommunen varje år?

– I princip har jag inget emot det, men det är en styrelsefråga, säger han.

Känner du att ni har politikernas förtroende?

– Vi har framfört våra åsikter. Det är så i en demokrati, ibland fungerar det bättre och ibland sämre.

PT har sökt kommunalråd Helena Öhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om