Byggbranschen har det tungt just nu. Varslen har duggat tätt bland byggföretagen, men Älvsbyhus verkar ha klarat sig bra trots den stormiga tiden. 2022 var ett bra år för företaget och statistik från Byggfakta visar att man är den största småhustillverkaren i Sverige för 23:e året i följd.
Älvsbyhus gjorde dessutom en rejäl vinst och visade bättre resultat än 2021.
– Jag blev väldigt glad när resultatet för 2022 blev bättre än resultatet för 2021 som landade på 185 miljoner. Det är i sig ett bra resultat, men lägre än de 228 miljoner vi klubbade förra veckan, säger Kent Johansson.
Ett vinnande koncept kan vara det fast pris som Älvsbyhus använder sig av. Det är inte nytt, men kanske extra viktigt i tuffa ekonomiska tider.
– De flesta i vår bransch kör med indexuppräknade priser. Det innebär att kunden kan få en sexsiffrig faktura när huset blivit levererat. Det är ingen rolig kostnad att ta i det skedet, säger Johansson.
När man köper en bostad av Älvsbyhus vet man vad slutfakturan blir menar vd:n.
– Kunderna får ett fast pris när de beställer huset. De får veta vad det kostar och så håller vi det priset hela vägen in. Jag var lite fundersam hur resultatet skulle bli eftersom vi har haft ganska långa leveranstider. Men det handlar också om att bygga varumärke, man ska kunna fortsätta lita på Älvsbyhus, säger Kent Johansson.
Älvsbyhus levererade 740 hus under fjolåret och var med det den största småhustillverkaren i landet.
– Vi har varit störst i Sverige 23 år i följd och någonting måste det bero på, det är inga tillfälligheter. Fast pris och ett lågt bra pris tror jag är de största anledningarna till att vi fortsätter att sälja. Vår affärsidé är att bygga kvalitetshus till marknadens bästa prislapp och kunderna får pengar över till annat.
Under förra året levererade Älvsbyhus, som har fabriker även i Bjärnum och i finska Kauhajoki, flest hus till norra Sverige. Det gick tyngre i södra delarna av landet och i storstäder som Stockholm.
– Men det har uppvägt att Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har gått jäkligt bra. Vi har ett ramavatal med LKAB för både Gällivare och Kiruna. De största volymerna har varit Gällivare-Malmberget, där börjar vi snart ha 200 levererade hus. Nu står Kiruna på tur och där har vi redan sålt de fem första husen, så det ser bra ut, säger Kent Johansson.
Ränteläget är bekymmersamt och påverkar orderingången. Älvsbyhus bygger 18 villor i veckan och har en orderstock på 800 hus, men det räcker inte hur länge som helst.
– Det är en ordentlig orderstock och vi kan bygga hela det här året. Men samtidigt måste vi få igång försäljningen och under hösten som kommer måste vi börja se en ljusning på orderingången för att kunna hålla den här produktionstakten, säger Kent Johansson.
Vd:n vill sätta press på Riksbanken och efterfrågar ett tydligt besked i räntefrågan.
– Det vi behöver nu är ett lugnande besked där man går ut och säger att räntan inte ska höjas mer, istället att den ska sänkas eller i vart fall stagnera och ligga kvar på den här nivån. Sannolikt blir det en höjning till i sommar eller i höst, men det är bara att gilla läget. Att ligga på en bostadsränta under fem procent är en låg ränta historiskt sett och något vi måste vänja oss vid, det är det nya normala, säger Kent Johansson.