Stort intresse för att rädda flodmusslan

KULTURVÄRDE. Intresset för bevarandet av den rödlistade och fridlysta flodpärlmusslan är stort bland markägarna vid Borgforsälven.Det står klart efter det välbesökta informations- och rådgivningsmötet i Tvärån, som Skogsstyrelsen i Älvsbyn anordnade.

Älvsbyn2006-08-29 00:00
PT har vid ett flertal tillfällen rapporterat om Världsnaturfondens och projekt Pite älvdals pågående samarbetsprojekt med att rädda den utrotningshotade flodpärlmusslan. Vid en inventering av beståndet i avrinningsområdet för Pite älvdal hösten 2004 visade det sig att den sällsynta musslan (se faktaruta) fanns i totalt 16 av 60 vattendrag från Borgforsälven till Abmoälven. Att musslan saknas på de flesta undersökta platserna antas bero på att den aldrig funnits på ett flertal av dessa ställen. Vad värre är är att den försvunnit från platser där den tidigare förekommit.

Orsaken till att även Norrbotten med sina förhållandevis rena flöden drabbats av minskad förekomst av flodpärlmusslan anses främst bero på att botten täckts av slam från skogsbruket, samt bark från flottningen. För att få igång föryngringen har projekt Pite älvdal därför jobbat med att lägga nytt bottenmaterial i form av småsten.

Gratis rådgivning

Även Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Skogsstyrelsen i Norrbotten slår vakt om vad man kallar "skogsvattnens skatt".

Inom den sistnämnda organisationen sker det för närvarande inom ramen för projektet Fönakul, där fö står för förbättrad, na för natur och kul för kultur.

- Projektet är framför allt inriktat på kustområdet och går i korthet ut på att vi erbjuder kostnadsfri rådgivning till markägare som har natur- eller kulturvärden på sin fastighet, förklarar Veronica Linde vid Skogsstyrelsen i Älvsbyn.

- Utifrån den genomförda inventeringen 2004 har vi valt ut en plats där de gjort konkreta fynd.

Stort gensvar

För en vecka sedan ringde Veronica Linde och hennes kollega Josef Bjuhr berörda markägare vid Borgforsälven och bjöd in dem till ett möte i Tvärån, närmare bestämt på bron vid Kvarnbackvägen. Gensvaret blev stort: Ett 20-tal markägare mötte upp vid den kombinerade informationen/rådgivningen.

- Många visste redan att de hade flodpärlmusslor på sin fastighet. Nästan alla tog tillfället i akt att med hjälp av vattenkikare titta på en mussla som vi hittat nära älvkanten, berättar Josef Bjuhr.

Dött av torkan

- Eftersom musslan är fredad får man inte ta upp och visa den. Istället hade vi med oss några skal från döda musslor som markägarna fick titta närmare på.

Att ha flodpärlmusslor på sin fastighet räknas som ett både natur- och kulturvärde.

- Vi har alla ansvar för att musslan ska överleva. För markägarnas del innebär det att inte köra avverkningsmaskiner i eller nära vattendragen, eftersom det gör att flödena slammar igen, säger Josef Bjuhr.

- Tipset vi ger är att lämna en kantzon med träd och buskar närmast vattnet.

Vid mötet i Tvärån framkom ett annat överlevnadsproblem för flodpärlmusslan: Sommarens långa torka.

- En av markägarna visade oss ett ställe med många skal efter musslor som dött på torra land, säger Veronica Linde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om