Ievas UF-företag som hon drivit helt själv heter Remidjen UF. Produkten hon säljer är ringar, halsband och örhängen som hon tillverkar genom att återanvända bestick.
– Jag gör ringar, halsband och örhängen, främst från gamla skedar. Jag googlade runt litegrann och hittade inspiration och kom på att det var något jag skulle testa. Jag började med ringar och sen har jag utvecklat det till örhängen och halsband också. Handtagen går ofta till ringar och resten kan bli exempelvis en del i ett halsband, säger Ieva Psijemskaja.
Var gör du grejerna?
– Det mesta kan jag göra hemma, men för de lite svårare grejerna har jag en verkstad i Boden hos en silversmed där jag kan vara, säger Ieva Psijemskaja.
Hennes företag blev etta i kategorin "Bästa vara", tvåa i "Årets ekologiskt hållbara företag" och trea i "Årets hantverkare". Detta av totalt 105 UF-företag som deltog på mässan. Det betyder att hon går vidare till SM i ung företagsamhet.
Trodde du det skulle gå så bra?
– Haha, nej inte riktigt. Jag tänkte inte ens tävla först. Men det blev så att jag skickade in bara tio minuter innan deadline. Jag tänkte att det är väl lika bra att skriva ihop något litet om företaget. Så det gick ju mycket bättre än förväntat, säger Ieva Psijemskaja.
Så i slutet av maj åker Ieva ner till Stockholm och tävlar i SM.
Hur känns det?
– Ja nämen gud det känns jättekul. Jag är faktiskt inte så nervös, jag är bara taggad. Jag vill ju vinna en gång till! Så nu ska jag väl ladda och producera så det kan bli nån prisplats i Stockholm också, säger Ieva Psijemskaja.
Lisa Larsson går fjärde året på nationella idrottsutbildningen och tävlade med årsredovisningen från förra årets UF-företag Norrbottens Chips UF som hon också skrivit ihop själv. Deras lärare är mycket stolt över tjejerna.
– Jamen det är ju nånting som verkligen är superkul när det är ungdomarna som levererar. Särskilt att det går så bra för en skola med så pass få elever. Det är lite David mot Goliat att komma hem med fyra priser, säger Katarina Gudmundsson, ekonomilärare.
Det här är andra året på raken som ungdomar från Älvsbyn har chansen att vara med och tävla i Stockholm.
– Älvsbyn har ju ett bra företagarklimat och ett arv av entreprenörsskap. Sen har kommunen varit jättebra. Jag har jobbat på många orter och här kontaktade näringslivskontoret mig istället för tvärtom för att de ville samverka kring det här.