Folkhögskolan storsatsar på evenemang

Efter att Hägnan i Luleå slutat med sina byggnadsvårdsdagar tar Älvsbyn över stafettpinnen. Den första anordnas på Kyrkmalmen på lördag.

Marianne Kortesoja tyckte att Älvsbyn passar bra för att anordna liknande byggnadsvårdsdagar som Hägnan i Gammelstad efter att de slutat. Den första blir på lördag.

Marianne Kortesoja tyckte att Älvsbyn passar bra för att anordna liknande byggnadsvårdsdagar som Hägnan i Gammelstad efter att de slutat. Den första blir på lördag.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-05-25 17:00

Tre dagar är planerade och varje kommer att innehålla något om hus, äng och trädgård. Det första tillfället blir på lördag på kyrkmalmen. Förutom de kostnadsfria föreläsningarna blir det backluckeloppis på Johannesgårdens parkering, hantverksmarknad, kunskapsvandring, arbetsuppvisning i fönsterrenovering och mycket annat. En av lördagens föreläsare är Taina Hautamäki som kommer berätta om restaureringen av Kosolagården i Finland.

– Norrbotten och Österbotten delar mycket byggnadskultur. Kosolagården har restaurerats varsamt och med hemmagjord färg. Vi måste alla ställa om och det blir en mycket intressant föreläsning med många inspirerande bilder, säger Marianne Kortesoja, arrangör.

undefined
Det har redan börjat knoppa i sommarängen vid Knut Lundmarkmonumentet.

Hautamäki återkommer också efter pausen för att berätta om gamla tapeter som var en av Finlands största exportprodukter och i de flesta gamla hus i Norrbotten kan man hitta finska tapeter.

– Jag sökte faktiskt själv i stugan och hittade gamla tapetrullar av nio tapeter var sex stycken finska, säger Kortesoja.

På kyrkmalmen har man i några år nu planterat flera ängar där det tidigare varit gräsmatta. Nytt för i år är att grönområdet kring Knut Lundmarkmonumentet också blir en sommaräng. Kyrkmalmen blir med andra ord en bra plats för Jörgen Nalisvaara från Länsstyrelsen att hålla föreläsning.

– Han ska föreläsa om insekternas mångfald och den föreläsningen hålls utomhus så det passar väldigt bra. Sommarängarna är inte bara för växternas mångfald utan också för insekterna, säger Marianne Kortesoja.

undefined
Marianne Kortesoja har sått grönytan vid Knut Lundmarkmonumentet som en sommaräng i år. Kyrkmalmen blir en passande plats för föreläsningen om insekternas mångfald som Jörgen Nalisvaara från Länsstyrelsen ska hålla i på lördag.

Just ängarna är något som Kortesoja brinner personligen för då hon också haft hand om sommarängarna.

– Om vi bara avsatte fyra kvadratmeter på varje tomt i Älvsbyn för ängsyta så hade det gjort stor skillnad. Jag har gjort både en äng och en liten lund hemma och jag bor inte särskilt stort heller. Men jag vill visa att det går och inspirera andra att göra detsamma, säger Marianne Kortesoja.

Trädgårdsföreningen Blomsterkransen i Älvsbyn kommer ha plantförsäljning och plantbyte. Kortesoja själv kommer att guida runt Älvsbyns gamla kyrkogård mot slutet av dagen.

– Nästa "Hus, äng och trädgårdsdag" kommer vi ha i mitten av augusti på kommunens äng och prata om lite sällsynta växter bland annat. Nu på lördag kommer vi så lin som kommer komma tillbaka på sista tillfället som vi anordnar i september på Folkhögskolan då vi skördat och ska bereda lin, säger Kortesoja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!