Stormigt första år som kommunalråd för Dahlqvist

Johan Dahlqvist gick direkt från näringslivet till kommunalrådsposten. Under året har han fått uppleva både mycket glädje och frustration, och blivit varse att det kan blåsa rejält när man kommer till toppen.

Johan Dahlqvist gick direkt från näringslivet till att bli kommunalråd i Älvsbyn. Det tog ett tag att bli varm i kläderna, men själv tycker han att han har tagits emot väl av både politiken och tjänstemännen.

Johan Dahlqvist gick direkt från näringslivet till att bli kommunalråd i Älvsbyn. Det tog ett tag att bli varm i kläderna, men själv tycker han att han har tagits emot väl av både politiken och tjänstemännen.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-12-31 13:30

Hur förväntade du dig att kommunalrådsposten skulle vara? 

– Jag tänkte väl att arbetet skulle innebära att man med större penseldrag skulle berätta vad vi som kommun ska jobba mot. Att man får ha blicken lite högre och arbeta mer långsiktigt. Arbetsbelastningen var jag nog förberedd på. Att det skulle bli väldigt, väldigt mycket. 

Har verkligheten motsvarat förväntningarna? 

– Verkligheten har varit att det har varit väldigt mycket frågor, stora och små. Det har varit väldigt varierande. Ena dagen sitter man med den totala budgeten för sin kommun, nästa dag är man inbjuden att hålla möte med föreningslivet. 

Hur är det att jobba politiskt? 

– Jag kommer från säljet på Älvsbyhus och Acetec. Den stora skillnaden är att i säljbranschen var jag bara där för att fronta min egen vara. Jag pratade aldrig om konkurrenten då varje nedlagd sekund var tid från mina egna produkter. I det politiska arbetet ser jag det som att sälja in vår politik, och då blir det mer fokus på att peka på vad andra vill göra för att visa skillnader. 

undefined
Det finns en hel del skillnader mellan säljvärlden på Acetec och att arbeta politiskt.

Varför gav sig Johan Dahlqvist in på den politiska banan då? Han beskriver det som att han inte riktigt hade något val. Det var ett för bra tillfälle för att tacka nej när möjligheten uppenbarade sig. Inte av egenintresse, utan av möjligheten att göra kommunen bättre.  

– Sedan har jag under året, och missförstå mig inte nu, förstått att i grund och botten är det av ett egenintresse som jag gått in i det här. Jag har tre barn och jag vill göra kommunen så bra som möjligt för dem att växa upp i. Det är trots allt ett egenintresse, men det är ett egenintresse som gynnar hela kommunen. Jag vill att barnen i kommunen ska ha en bra bild av sin uppväxt i kommunen. Då kan de välja att stanna när de blir äldre, eller så kan de flytta och återkomma. 

En av de saker jag hört om dig från folk som känner dig, är att du är konflikträdd. Stämmer det? 

– Det beror på. Jag skulle inte säga att jag är konflikträdd. Men jag är inte den som söker konflikter. Hamnar jag i en konflikt har jag inga problem att ta den, men jag söker nästan alltid en annan väg. Något jag fått med mig från yrkeslivet är att som ledare kan man vara på många olika sätt. En del leder genom att säga att mitt sätt är det rätta, men det är inte min stil. Jag är mån om att vi ska vara ett lag och få med samtliga på tåget. 

Hur togs du emot inom politiken som första moderata kommunalrådet? 

– Mitt första intryck var att det var ett jättebra mottagande. De visste att jag inte arbetat politiskt och hjälpte till. Det formella fick komma allteftersom. Jag upplever än idag att vi alla på det personliga planet respekterar varandra. Överlag har vi ganska god samsyn i kommunstyrelsen. Alla vill göra Älvsbyn bättre. Sedan när man kommer till fullmäktige blir det så klart lite "skådespel" för att visa att vi har olika ideologier. Så ska det väl vara.  

Han berömmer också verksamheterna som tagit emot honom väldigt väl under året med samma förståelse att han är ny inom politiken. Även medborgarna har varit positiva även om de haft många frågor om vilka förändringar som kommer att ske.  

Hur har det varit privat? 

– Det är väl egentligen mest att som en offentlig person får man tänka sig för lite extra vad man säger och vad man gör. Men närmsta privatlivet är precis samma. Jag har liksom inte tappat vänner över det. Jag uppskattar också att folk faktiskt ser skillnad på mig som privatperson. Man kan se att jag går och handlar med min sjuåring på affären och respekterar att det kanske inte är rätt tillfälle att komma och starta igång någon hetsig diskussion.  

undefined
Platsbesök har varit bland de roligaste delarna av jobbet som innefattat otroligt många frågor, både stora och små.

Vad är du mest nöjd över efter ditt första år? 

– Jag tycker att vi har kommit långt. Vi har kommit in i våra roller vi som är nya politiker. Vi har ändrat mycket på det politiska arbetet i utskott och nämnder. Jag tycker vi har hanterat lågkonjunkturen och inflationen väldigt bra i kommunen. Rent budgetmässigt hade vi en minusbudget som vi nästan vänt till ett plusresultat. Alla verksamheterna har gjort ett otroligt bra jobb. 

– Sedan var det största och bästa personligen att inviga vårat nya jättefina sportcenter och visa upp det för alla som var där. Det är något vi ska vara jättestolta över. 

Vad har varit svårt under året?

– Det jag upplevt som en utmaning från att vara i det privata näringslivet är att vägen från beslut till verkställande går väldigt mycket långsammare. Det upplevde jag som en frustration till en början. Vad är orsaken till att det tar sån tid frågade jag mig. Men det är något jag lärt mig att acceptera, att det bör ta tid. Det finns en risk att beslut går för fort när man har bråttom.  

Tänker du på något särskilt beslut inom exempelvis socialtjänsten som kanske gått för fort? 

– Ja, LVU-skandalen är ett bevis på det. Det blev givetvis helt fel och det är beklagligt. Det är många som drabbats och samtliga invånare har berörts på något sätt. Det gjordes ingen barnutredning och beslutet gick för fort helt enkelt. Samtidigt ska man komma ihåg att beslutet togs med den fakta som fanns på bordet just då. 

Du satt med på mötet som LVU upphävdes på. Kände du någonsin att det var något som inte stämde?

– Jag satt med till en början då dragningen hölls då jag har en roll som socialnämndens ordförande. Jag satt inte med under beslutet när det togs, men utifrån de handlingar som presenterades hade det inte gjort någon skillnad. 

LVU-skandalen har lett till en mängd artiklar i Piteå-Tidningen. Den har också lett till ett medborgaruppror som kräver Johan Dahlqvists avgång och kommunchef Anna Lindbergs och socialchef Robert Cortinovis avgångar. Det var första gången som Johan Dahlqvist tyckte att kritiken gick för långt. Det skapade en oro. 

– I rollen som kommunalråd får man finna sig med utsattheten, det förstår jag. Men när medborgarupproret kom kände jag lite obehag för första gången. Jag kände på något vis att det kanske inte bara är mig som kommunalråd man hänger ut. I "Dahlqvist" ingår även mina barn och min fru. Jag upplevde att det var på en nivå som kunde smitta av sig på min familj.  

Finns något du vill ha ogjort under året?

– Ja, det är upphävandet av LVU den 17 augusti. Det är den stora grejen givetvis. Det har berört så otroligt många. Medborgare, handläggare, familjen, chefer. Jag förstår att folk har mått väldigt dåligt på grund av det. Det hade jag ändrat på om jag kunde. 

Vad ser du fram emot under kommande år?

– Då ser jag fram emot införandet av prislappsmodellen. Det innebär att vi får ett verktyg för att se vad olika verksamheter bör kosta jämfört med andra liknande kommuner med liknande förutsättningar. Då blir det spännande då politiken kommer in i det. Då vet vi att så här mycket ska verksamheterna ha, sedan kan vi välja då att satsa extra inom vad vi nu väljer. Det blir mer medvetna konkreta satsningar istället för som nu när vi bara har att jämföra med historiska kostnader. 

undefined
Johan Dahlqvist lämnade samrådsmötet med Boliden fylld av förhoppningar. Han ser en framtida Lavergruva som en fantastisk möjlighet för kommunen.

Han ser också fram emot att försöka vända trenden som minskande kommun. 

– Med alla etableringar som pågår, närmast Boden med H2 Green Steel, så tänker jag att vi vore talanglösa om vi inte ser att det här fönstret är öppet nu. Vi ska på alla möjliga sätt vara tillgängliga för att möta H2 och hjälpa till med boenden, entreprenörer och annat. Att vara behjälpliga är vår styrka. Jag tror inte att det är just Älvsbyns storslagna natur jämfört med andra Norrbottenskommuner som gjort att det är mycket filminspelningar här. Det är att vi som kommun är behjälpliga med allt och medborgarna är vänliga och hjälpsamma. Vi måste sälja in oss.  

Gällande Laver så var kommunalrådet med i publiken när Boliden nyligen besökte Forum för att presentera sina nya planer för en gruva i Laver.  

Hur ser du på deras nya planer?

– Det är enorma förändringar utan en massa vattendammar, det verkar mycket bättre miljömässigt. Sedan är det min upplevelse att det finns för mycket pengar i marken. Någon kommer att bryta mineralerna. Det kommer att ske. Då tror jag att alternativet att det är Boliden som kommer hit och gör det är positivt. De kommer att ta hand om samhället medans de gör det istället för att bara se pengarna i marken. Jag är glad för varje arbetstillfälle och det här ser jag som en fantastisk möjlighet för Älvsbyn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!