I november 2019 beställde kommunchefen Magnus Nordström en fördjupad utredning av verksamheten inom Stöd till individ och familj, Stif. Detta med anledning av att enheten såg ut att överskrida budgeten med 8,5 miljoner kronor.
"Mot bakgrund av den alarmerande kostnadsutvecklingen har enhetschefen påbörjat en genomlysning av verksamheten samt tagit fram ett underlag för åtgärder. Enhetschefen för Stif och socialchefen har dock gemensamt bedömt att det är synnerligen angeläget att det även genomförs en fördjupad, fristående granskning av enhetens utveckling."
Konsulterna på Amsab har bland annat kommit att granska de omfattande arbetsmiljöproblem som uppstod när myndighetsutövningen för Barn och unga flyttades över till socialtjänsten den 1 januari 2019. Enligt utredningen uppstod en "kulturkrock" mellan medarbetarna respektive enhetschefen och socialchefen.
"Ledningens initiativ att vidta åtgärder i enlighet med kravet på systematiskt kvalitetsarbete i form av egenkontroll, avvikelseanalys och kompetensinventering har tolkats som ett ifrågasättande av och bristande förtroende för medarbetarnas kompetens", skriver Amsab.
Enligt konsulternas genomlysning har förhållandet att verksamheten under ett decennium varit en del av utbildningsverksamheten sannolikt medfört bristande förståelse för de krav som ställs inom socialtjänsten.
Det framgår att enhetschefens Nataliya Renlunds beslut i september 2019 att det kollegiala stödet i form av "alla pratar med varandra om varandras ärenden" ska upphöra har vållat stor upprördhet bland socialsekreterarna.
"Avsaknaden av kollegialt stöd medför att det inte blir lika säker handläggning", uppger medarbetare enligt Amsab.
Amsab konstaterar att det i mer komplexa ärenden kan finnas behov av att samråda med en sakkunnig kollega.
"Att samtliga eller flertalet socialsekreterare regelmässigt deltar i ärendehandläggningen kan inte anses förenligt med kravet på inre sekretess", skriver Amsab som menar att risken för att ovidkommande information påverkar beslutet är särskilt påtagligt i en liten kommun.
Konsulternas bedömning är att arbetsgivaren tagit medarbetarnas synpunkter på allvar, men att åtgärderna inte har haft avsedd effekt.
"Den sociala arbetsmiljön är inte tillfredsställande och kan medföra risk för ohälsa hos enskilda individer."
Amsab föreslår riktad kompetensutveckling och stöd till medarbetare som inte anser sig kunna fullgöra sitt uppdrag utan det tidigare kollegiala stödet samt underlättar för de som överväger att söka annan anställning.
Efter Amsabs utredning har Älvsbyns kommuns revisorer granskat Barn och unga. Revisionens ordförande Bo Johansson skriver den 26 januari 2021 att deras informationsinhämtning visar att det finns betydande arbetsmiljöproblem.
"Medarbetarna inom verksamheten lyfter bland annat fram brist i kontinuitet, hög arbetsbelastning samt svårighet att få till bra kommunikation mellan medarbetare och överordnade chefer".
Revisionen konstaterar att det varit stor personalomsättning inom arbetsgruppen vilket medfört stor oro och förlorad kompetens. De ser allvarligt på det som framkommit och menar att arbetet med att komma tillrätta med problemen behöver påskyndas.
"Bedömningen är att finns en förhöjd risk att barn och unga att barn kommer i kläm och far illa."