Älvsbyns räddningstjänst är den mest jämställda i hela Norrbotten. Mer än dubbelt så stor andel är kvinnor jämfört med riket och stora delar av Norrbotten. Det säger dock inte jättemycket i och med att det handlar om så låga siffror som 15,9 procent kvinnor. Det har inte hindrat Stina Norman som halkade in på yrkesvalet när en bekant tyckte att hon skulle söka som deltidsbrandman. Hon misslyckades med fystestet men gav inte upp och klarade till slut alla tester och gick introduktionsveckan 2017.
– Det var den roligaste och jobbigaste veckan i mitt liv. Jag fick följa med och prova på lite grejer. Jag fastnade för det och nu studerar jag till att bli heltidsbrandman, säger Stina Norman.
Även om Älvsbyn är mest jämställt så märks det av att det länge har varit ett mansyrke. Det har ofta varit uppförsbacke att som kvinna bevisa att hon är lika bra. Inte minst för sig själv då det är lätt att börja tvivla.
– Prova kom som nittonåring till en brandstation och räkna hur många gånger du blir kallad för lilla gumman. Jag tror inte det är tänkt som något elakt för att jag ska känna mig mindre värd, men det finns en ton. Man måste jobba med att tro på sig själv och att man klarar det, säger Norman.
Fler och fler kvinnor söker sig till yrket i takt med att utrustning och maskiner blir lättare och utrustningen anpassas. Något som är fördelaktigt för både män och kvinnor.
– I början var det mission impossible att ens hitta ett par byxor som passar ett kvinnoarsle. Men nu är maskiner och sånt gjort för att man inte ska behöva ta ut sig. Det är inte fränt att dumspringa längre. Om du har en skogsbrand som du ska vara på i 10 timmar så ska du orka det också, säger Stina Norman.
En av de som lyssnade på föreläsningen var Veronica Utterström, gruppchef för insatsverksamhet inom Polisen i Norrbotten, med inriktning på prostitution. Hon kände igen sig i mycket som hon berättade.
– Jag har jobbat som chef i olika befattningar i polisen i tio år nu och jag förstår absolut vad hon pratar om. Man måste bevisa mer att man kan det man gör om man är kvinna och man får jobba hårdare med sin egen självkänsla. Det är en positiv trend att fler söker sig till de här yrkena, säger Veronica Utterström.
Enligt hennes erfarenhet så behövs både män och kvinnor inom insatsyrken.
– Män och kvinnor är kopplade lite annorlunda i hjärnan. Det bästa är att vara både män och kvinnor i en patrull då vi tänker olika och ser olika saker. Slutresultatet blir bättre av det, säger Utterström.