Att avgöra om Centerpartiet och Sverigedemokraterna samarbetar är enligt Simon Matti, professor i Statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet inte en lätt fråga.
– Det kokar ner lite till semantik, vad man menar med ett samarbete. Att bara stödja förslaget är inte ett samarbete. Det kräver att man ger och tar från båda håll. Inom statsvetenskapen brukar vi prata om stark och svag koordinering, så det finns olika grader av samarbeten. Att en part stödjer nånting behöver inte vara ett samarbete, säger Simon Matti.
Matti gör skillnad på rikspolitik och kommunpolitik och från det han kan se så gör inte Centerpartiet i Älvsbyn någonting som går emot deras löften även om Centerpartiet på riksnivå sagt att de inte kommer släppa fram ett alternativ där Sverigedemokraterna finns med.
– Det är från mitt sätt att tolka det. Man kan dra ganska tydliga paralleller till Moderaternas agerande i Luleå under förra mandatperioden. De släppte fram en socialdemokratisk minoritet till kommunledning och i utbyte fick de oppositionsrådsposition och viktiga poster i olika nämnder. Det är klart att det var ett utbyte, men de var tydliga med att det inte var ett samarbete och att M var i opposition, säger Matti.
Han är också noga att påpeka att kommunpolitik är väsenskild från rikspolitiken på många vis. Ideologiska skiljelinjer är varken lika tydliga eller betydelsefulla i kommunerna.
– Därför ser man en lång rad kommuner där exempelvis moderater jobbar med vänsterpartiet. På riksnivå kostar man på sig ideologiska käpphästar när man drar upp de stora strategierna för Sverige. På kommunnivå måste man överleva, vara pragmatisk och hitta vad som fungerar för att få en väg framåt. I små kommuner som Älvsbyn är ideologi ännu mindre viktigt utan där kan det vara rent vilken person det handlar om istället för parti och ideologi, säger Matti.
Att det är ett helt nytt parti som fått ihop samarbetet ser han som ganska naturligt.
– Det är väldigt speciellt i Älvsbyn eftersom att Moderaterna är helt nya i stort sett. Som jag förstår det är det personer som inte varit inblandade i kommunpolitik tidigare. De kommer med ett annat perspektiv och har inte samma bagage. Inte minst är det så att de saknar "det är så vi gör i den här kommunen"-tänket som uppstår. Det gör det säkert lättare att hitta såna här samarbeten, säger Matti.