Vid sidan av skoldebatten förra hösten fanns två privatiseringar med i Socialdemokraternas första budgetförslag. Det rörde sig om personlig assistans och lokalvården.
Efter påtryckningar från Vänsterpartiet kovände sossarna i kommunfullmäktige och behöll de personliga assistenterna i kommunal regi.
Städet skulle dock fortsatt säljas ut och man tillsatte utredningar för att se hur mycket man skulle spara och hur mycket dyrare man var i jämförelse med liknande kommuner. Till sist la man även ut städuppdraget på anbud – innan man ändrade sig.
– Innan vi öppnade anbuden så beslutade vi att vi stoppar upphandlingen. Vi har hela tiden tyckt att det här var lite jobbigt för våra sossehjärtan. Vi tror att vi kan göra samma besparing på andra sätt inom verksamheten, säger partiordförande Tomas Egmark.
Han menar att man har diskuterat frågan i partiet ända sedan man fattade beslutet att sälja ut städet.
Var det nödvändigt att göra alla utredningar?
– Ja, de är av största vikt och inte bortkastade på något sätt. Vi har fått väldigt tydligt vilka behov vi har och vad vi kan göra bättre. Vi har undersökt hela städupplägget och allt sådant går ju att använda.
Kommunen kommer att ta över verksamheten från Älvsbyns fastigheter. För personalen – som redan blivit varslade – återstår många frågetecken.
– På bolaget hade vi ju en tillhörighet och kunde ha personalträffar för att diskutera och uppdatera oss inom jobbet. Men vad händer nu, ska vi få olika chefer eller stanna som en enhet, säger Helena Lundgren.
De fick beskedet i tisdags.
– Men mer än att det blir kvar i kommunen har vi inte fått veta. Förmodligen kommer väl ändå inte alla få behålla jobbet eftersom det ändå ska göras en besparing. Vi får vänta och se, säger Jenny Lundkvist.
Hur den nya organisationen ska se ut är oklart, men S vill integrera städpersonalen i övriga verksamheter.
Ska ni behålla all personal?
– Något sådant har vi inte tittat på än. Städpersonalen gör ett bra jobb och de behövs nog allihopa ute i verksamheterna. Men det kanske är andra strukturer också som behöver ändras, säger Tomas Egmark.
Som till exempel?
– Verksamheterna måste titta på hur de själva vill lösa städet lite grand och så får vi ha en central organisation som stöttar deras vilja. Vi ska göra det så billigt som möjligt och tror att vi kommer att spara de pengarna som det var tänkt att vi skulle spara.
Enligt S kan man avskriva framtida upphandlingar om man lyckas med den nya organisationen.