Fotografering av ledamöter, samt val av den nya mandatperiodens presidium och valberedning stod på schemat för Älvsbyns förtroendevalda under måndagen. Det på förhand korta mötet blev aningen längre när Sverigedemokraternas Sören Nilsson, med gamla dokument, ifrågasatte antalet platser i valberedningen.
– Vi tycker att fem platser inte riktigt är bra ur en demokratisk synpunkt. Om man gör på det sättet kommer 87 procent av den här församlingen att äga makten, och utestänga 13 procent. Därför föreslår jag att vi ökar antalet till sju, säger Sören Nilsson.
Felaktiga dokument
Han hänvisade sedan till ett dokument som visade att valberedningen ska ha sju platser, och föreslog att partiet skulle få in Roland Segergren på en av platserna. Fullmäktiges nya presidium, med den nye ordföranden Peter Eriksson (S) i spetsen, tog en paus för att ta rätt på samtliga dokument. Efter en stund visade det sig att Sören Nilsson hade felaktiga dokument.
– I samband med att vi minskade antalet ledamöter i fullmäktige från 39 till 31, minskade vi även antalet platser i valberedningen, säger Matilda Wiklund (C).
"Ryms ju ändå inte"
– Alla partier ryms ju inte beroende på mandatfördelningen, dessutom skulle det få ekonomiska konsekvenser, fortsätter hon.
Folkpartiets Inger Lundberg höll liksom de andra med Matilda Wiklund, och gav samtidigt en pik åt Sören Nilssons sätt att ta upp frågan.
– Vill Sverigedemokraterna ändra på någonting får ni göra som alla andra oppositionspartiet, ni får skriva en motion.
– Om vi har sju platser ryms ju ändå inte alla partier. Hur ska vi då göra, ska vi ha tio-tolv platser? Det går ju inte, säger Kristdemokraten Robert Andersson.
"Överklaga beslutet"
Kommunalråd Helena Öhlund konstaterade att beslutet att ha fem platser i valberedningen är tagit i fullmäktige som alla partier måste rätta sig efter.
– Vi i fullmäktige är den högsta beslutande samlingen i den politiska organisationen, och vi ska så klart även följa våra egna beslut.
Sverigedemokraterna gav inte upp så lätt, trots de uppdaterade dokumenten.
– Vi får väl undersöka om vi kan överklaga beslutet. Nu har 87 procent makten, det är inte 100 procent demokratiskt. Det blir en slags demokratisk diktatur, säger Sören Nilsson.