Sömn och stress intresserade många

Sömnstörningar är ett ämne som berör fler och fler av dagens människor oavsett ålder. Så var det också fullsatt i Visningsmiljöns samlingslokal när KBT-behandlare Louise Forsebro föreläste på temat ”Sömn och stress” i onsdags.

ÄLVSBYN2013-10-11 06:01

Föreläsningen ingick i den pågående Psykiatriveckan i Älvsbyn, som utbildningsföretaget Driva arrangerar i samarbete med socialtjänsten samt ortens kvinnojour och tjejjour.

På initiativ av kommunens anhörigkonsulent Annelie Mickelsson var Louise Forsebro inbjuden att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter på området sömn, sömnstörningar och stress.

Till vardags arbetar hon med KBT-behandlingar (kognitiv beteendeterapi) både enskilt och i grupp för patienter inom landstingets hälsocentraler i Luleå.

Ändra rutiner

Efter att ha gett åhörarna en inblick i hur en normal sömns olika faser ser ut övergick Louise Forsebro till att tala om vad man bör tänka på om man lider av sömnstörningar.

– Mycket handlar om att ändra sina egna rutiner, till exempel dra ner på konsumtionen av uppiggande drycker under dagen och aldrig dricka kaffe eller thé efter klockan tre på eftermiddagen.

– Om du vill förbättra din nattsömn är det förbjudet att sova middag, eftersom det innebär att du får en stor del av den viktiga djupsömnen på dagen och därmed kommer att vara vaken på natten istället, förklarade hon.

Att varva ner en timme före sänggåendet och lägga sig när sömnighetssignalerna kommer, istället för att sitta uppe och titta på spännande eller upprörande tv-program, liksom att inte ha mobiltelefon, dator eller tv i sovrummet är enligt föreläsaren andra viktiga faktorer.

– Och att titta på klockan är en känd stressfaktor för den som inte kan sova. Ställ väckarklockan utanför sovrumsdörren eller vänd på den, tipsade hon.

Louise Forsebro varnade för långvarigt användande av insomningstabletter:

– Läkemedlet är framtaget enbart till att användas som en kur två till fyra veckor. En del sömnstörningar beror faktiskt på felaktig användning av de här medicinerna. De stör djupsömnen och ger kvalitetsmässigt ingen bra nattsömn.

Avslutningsvis tog föreläsaren upp en annan viktig sak: Ältande tankar och planering hör inte hemma i sovrummet.

– Mota bort tankarna som hindrar dig från att somna! Att ligga och älta morgondagens bekymmer är bortkastad energi, tid och sömn, sa hon bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om