Kommunens lex Sarah-utredning slår fast att det inte råder någon personalbrist på Nyberga. Martin Sundman menar dock att det är tydligt att det inte har fungerat med den, enligt honom, låga bemanningen.
– Det är väl uppenbart att det inte har gjort det eftersom det som har hänt har hänt. Då är det ju inte nog med personal. Det är ju personalbristen det handlar om, det var ju därför det hände, säger han.
Han påstår även att personal på avdelningen tycker samma sak.
– Jag har varit i kontakt med de som jobbar där och de är av samma åsikt. Men det handlar väl om besparingar.
Kommer ni att begära skadestånd?
– Det tror jag inte. Ingen av oss är nog särskilt sugna på att driva någon rättsprocess nu. Får du inte rätt så kan du ju bli betalningsskyldig för allt också. Så det är ett svårt läge nu.
"Det är helt dött"
Familjen är även besviken på att kommunen inte har fört någon dialog med dem.
– Det sista livstecknet från kommunen var när de skickade en blombukett kvällen före begravningen. Sedan har jag aldrig hört något från dem. Det är helt dött, säger Rose-Marie Sjöberg, som var sambo med Rudolf Sundman.
Hon har inte bestämt om hon ska ta strid mot kommunen.
– Jag vet inte riktigt, det har varit så jobbigt att hålla på med allt. Det är hemskt att ta i tu med det, säger hon.
"Ta på sig ansvaret"
– Vi måste vänta på att obduktionsprotokollet ska komma också, så vi får se den rätta dödsorsaken. Även om vi vet att det är det här så måste man väl ha det på papper i en eventuell rättsprocess, fortsätter hon.
Hon har följt Petter Dahlkvists, som blev felaktigt placerad i särskolan, kamp mot kommunen och är förberedd på att en rättsprocess kan bli lång och påfrestande.
– Man vet ju att det inte är lätt att driva något sådant. Men jag tycker ändå att någon ska ta på sig ansvaret, det är som att de bara vill sopa undan det.