När Solvig Lund väntade på sjukresan så märkte hon plötsligt att hon var helt ensam på hälsocentralen. Personalen i receptionen som hon satt framför var spårlöst borta och det var helt tyst i lokalen.
Hon hade sin mobiltelefon runt halsen och ringde till sjukresor. De stod parkerade utanför hälsocentralen och tog sig inte in för att det var låst. Solvig blev genast väldigt orolig över situationen och försökte leta rätt på någon som kunde hjälpa henne.
– De tog sig inte in och jag tog mig inte ut. Jag ropade och ropade och till slut fick jag se skymten av en rygg längst bort i korridoren. Då var det någon kvar där som jag fick tag på som kunde hjälpa mig ut, säger Solvig Lund.
Hon är ledsen och besviken efter händelsen. Hon berättar att det kändes som att hon inte spelade någon roll för personalen.
– Det går inte med ord beskriva. Det är som att jag var ingenting, de såg mig inte. Jag grinade när jag kom hem och jag har fortfarande inte kunnat släppa det efter ett par veckor. Jag ältar det där hela tiden, jag har till och med drömt att det händer igen, säger Solvig Lund.
Enligt verksamhetschef Agneta Björk vid Älvsbyns hälsocentral så är det hela ett missförstånd och att hon aldrig blev lämnad ensam.
– Det var en patient här till strax efter fem, men stället är inte tomt. Det är alltid någon som jobbar här till kvart över fem och vi går alltid igenom varje rum innan alla gått hem. Det är inte lätt att veta och då får man kanske känslan att man är lämnad. Mardrömmen vore att hitta någon i ett rum dagen efter, därför gör vi en rond varje dag, säger Agneta Björk.
Björk säger att både hon och en sjuksköterska har varit i kontakt med Solvig och att de har talat ut om det som inträffade och varit ganska överens om att det blivit ett missförstånd, men Solvig håller inte med.
– Nej, jag blev lämnad, även om det nu bara var i några minuter, det hör inte hit. Hon kanske förnekar det, men jag är gammal, inte senil. Det är inte något svammel utan jag vet själv hur jag blev behandlad och vill att andra ska få veta det också, säger Solvig Lund.
Agneta Björk vidhåller att det inte är det som har hänt, men hon håller med om att det även är ett problem om patienter upplever det så.
– En upplevelse är en upplevelse, och det kan ingen ta ifrån henne. Jag och fler med mig har resonerat och försökt att förklara. Men är man orolig så måste man respektera det, så är det ju, säger Agneta Björk.