Soliga elräkningar med nya paneler

Anders Markström valde en annan väg än grannarna. När andra borrat efter bergvärme eller kopplat in sig på fjärrvärmen har han installerat solpaneler.

Anders Markström är mycket nöjd över installationen som ska göra hans hus lika effektivt som ett nybyggt Älvsbyhus.

Anders Markström är mycket nöjd över installationen som ska göra hans hus lika effektivt som ett nybyggt Älvsbyhus.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-05-19 12:00

Det fanns flera anledningar till att Markström valde just solenergi. Man slipper det sorm och den slumpfaktorn som finns involverad i att borra efter bergvärme och solen kommer inte med några oväntade prishöjningar som exempelvis fjärrvärmen kan göra.

– Jag var ju inne på att borra först, men det här är en mycket bättre lösning. Enklare och väldigt lite underhåll. Sen är det ju helt grön energi och det är ju det man är ute efter, säger Anders Markström.

Markströms villa har sedan 13 år tillbaka haft en annan sorts solpaneler på taket som används för att värma upp vattnet i poolen, så steget till att också sätta upp elproducerande solpaneler var aldrig särskilt långt.

– Det är klart att det hjälper mycket att jag redan haft den andra sortens paneler. Jag vet ju att de funkat bra och att det är bra läge på huset för dem, säger Markström.

Målet har varit att få ner årsförbrukningen så pass att det blir lika energieffektivt som ett nytt Älvsbyhus. Man kan när som helst gå in på en app i mobilen som visar exakt hur mång watt som produceras just då och hur mycket som har producerats över tid.

– Det small till när snön rasade från taket i februari. Då kollade jag på appen och såg att de producerade el för fullt redan då. Jag kollade igår vid tiotiden på kvällen och såg att de fortfarande producerade, säger han.

Många kanske tidigare har trott att de mörka vintrarna i Norrbotten gör det meningslöst med solenergi. I regel är det så att december och januari inte är så bra för solenergi, men Andreas Selberg som är en lokal återförsäljare av solpaneler säger att trots mörka vintrar så finns det fördelar med vårat lite kyligare klimat.

– Vintertid så är det mindre soltimmar, men solpanelerna är faktiskt mer effektiva när de inte är så varma. Därför kan man få ganska bra resultat hyfsat tidigt på året. Det funkar en längre period än vad jag trodde när jag gav mig in i branschen, säger Andreas Selberg, Solenergi i Norrbotten AB.

Panelerna är på tio kilowatt och kommer enligt uträkningarna att göra huset självförsörjande med el från april till september. Överskottsenergin säljs sen till vattenfall så att ingenting går till spillo och så att elräkningen blir lägre.

Vilka är det som satsar på det här?

– Det är lite olika som hör av sig, men jag måste faktiskt säga att många lite äldre går i bräschen för den här tekniken, säger Selberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!