- Nu har vi klarat av den första projektomgången i alla fyra kommunerna i Pite älvdal, konstaterar Alice Lundberg, projektledare för Piteå/Älvsbyn.
- Älvsbyn utmärker sig i fråga om uppslutning. Så många deltagare som var med på Forum har vi inte haft någon annanstans.
Att det bara kom ett 30-tal på mötet i Arvidsjaur kan enligt Anita Renberg, projektledare för Arvidsjaur/Arjeplog, delvis bero på att kommunen är mitt uppe i firandet av sitt 400-årsjubileum.
Förmedlat kunskap
Vid samtliga informationsmöten har psykiatriker från vuxenpsykiatrin i Piteå ingått i panelen. Dessutom har Yvonne Olofsson, enhetschef för psykklinikens öppenvård för personer med psykosdiagnos och andra psykiska sjukdomar, medverkat. I Älvsbyn och Arvidsjaur har även Piteå kommuns personliga ombud för psykiskt funktionshindrade, Staffan Lundström och Carina Åström, varit med och informerat om sitt arbete.- Från projektledningens sida är vi mycket tacksamma över att läkarna och de andra paneldeltagarna ställt upp så helhjärtat på informationskvällarna. Att kunna sprida deras samlade kunskap och erfarenheter är ett av huvudmålen med BRA-projektet, säger Alice Lundberg.
- I Älvsbyn var mötesdeltagarna mer på hugget än på de andra orterna då det gällde att ställa frågor till panelen. Till vår besvikelse kom det bland annat fram att det fortfarande finns uppenbara samverkansproblem mellan kommun och landsting i fråga om psykiskt sjuka.
Brister i vårdkedjan
En av dem som gjorde sin röst hörd på BRA-mötet i Älvsbyn var Lennart Carlberg, en av kommunens erfarna socialarbetare. Han beskrev hur han vid ett flertal tillfällen blivit mött med kalla handen när han kommit med svårt sjuka psykpatienter till vuxenpsykiatrins slutenvårdsavdelning på Piteå älvdals sjukhus.Svaret från Yvonne Olofsson i panelen var att antalet vårdplatser dragits ner så kraftigt att psykkliniken måste prioritera hårdare än tidigare och koncentrera sig på de svåraste sjukdomsfallen. Samtidigt måste primärvården bli bättre på att ta sitt förstahandsansvar för patienter med psykiska besvär, menade hon.
Lennart Carlberg står fast vid sin kritik om att det brister i vårdkedjan från psykklinikens sida.
Dags för ny målgrupp
- Det hjälper inte ens att ha remiss från vårdcentralens läkare, det är bara att vända om när man kommer till Piteå och åka hem med den sjuka människan igen, säger han.- Helt klart finns det fortfarande en hel del att göra för att den människogrupp som vi företräder ska behandlas på samma villkor som andra, är Alice Lundbergs slutsats efter att ha tagit del av Lennart Carlbergs och övriga mötesdeltagares frågeställningar.
Det projektledningen riktar in sig på härnäst är att träffa representanter för Pite älvdals arbetsförmedlingar och försäkringskassor. Arvidsjaur/Arjeplog klarades av under torsdagen. Den 9 mars är det Älvsbyns tur. Datum för motsvarande möte i Piteå är inte fastställt.
- I mötena med myndigheterna fokuserar vi främst på bemötandet. Tyvärr upplever många psykiskt funktionshindrade att de blir dåligt bemötta i kontakten med exempelvis arbetsförmedlingen, säger Alice Lundberg och berättar om ytterligare en planerad projektaktivitet:
- Den 13 februari har vi bjudit in ett 60-tal gode män på Kyrkcenter i Piteå för att samtala om deras viktiga roll gentemot psykiskt sjuka uppdragsgivare.