I år har avgångsklasserna valt att sätta upp en moderniserad version av Romeo och Julia, Shakespeares kända kärleksdrama från medeltiden. I teaterprojektet version utspelar sig handlingen på 1980-talet. Släktfejden mellan huvudpersonernas familjer är översatt till ett bråk mellan diskofolket och proggarna. Den 4 april är det premiär.
Ny filmgrupp
Nytt för i år är att det finns en särskild filmgrupp som jobbar med att göra en så kallad backstage-film, alltså beskriva det som händer bakom scenen under projektets gång genom att filma och intervjua deltagarna. Sju elever har valt att vara med i gruppen, som leds av läraren Desiree Bohman.Sedan hon gick en filmanalyskurs i Uppsala för ett år sedan har hon jobbat med att göra Älvåkraskolans elever medvetna om hur man påverkas av det man ser på film. Inför årets teaterprojekt har Desiree Bohman fått hjälp av Filmpool Nord att lära sig hantera dataprogrammet I-mowie, som används för att göra backstage-filmer.
- Och så har Älvåkraskolan köpt in den nödvändiga utrustningen, så nu kan vi skapa egna filmer, förklarar hon.
Svårklippt
När teaterprojektet startade efter jullovet tog filmgruppen itu med sin del. Först provfilmade de en vecka, sedan gjorde de en grovplanering och hjälptes åt att skriva manus. De senaste veckorna har de ägnat åt att filma och intervjua elever och lärare som vill vara med på filmen.- Nu är vi i stort sett klara med intervjuerna och ska bara filma lite till på Forum så är vi klara med den biten, konstaterar Kristoffer Metzkes.
- Det svåraste är att klippa ner allt material vi har till en tio minuters film, det är mycket jobbigare än vi trodde, säger Anna Engström och får medhåll av de övriga gruppmedlemmarna.