Fjärrvärmesmäll att vänta för kunderna

Fjärrvärmetaxan i Älvsbyn kommer att höjas. Exakt hur mycket är oklart, men kunderna kan förvänta sig en klart högre höjning än senast.

Mattias Broström, vd för Älvsbyns energi, berättar att taxan för fjärrvärmen kommer att behöva höjas till årsskiftet. Senast de höjde var i maj 2020. Då med 3,5 procent. Man får vara förberedd på att det här kommer handla om en högre höjning än så.

Mattias Broström, vd för Älvsbyns energi, berättar att taxan för fjärrvärmen kommer att behöva höjas till årsskiftet. Senast de höjde var i maj 2020. Då med 3,5 procent. Man får vara förberedd på att det här kommer handla om en högre höjning än så.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2022-09-27 09:00

Fjärrvärmen är ett ganska oberoende och stabilt uppvärmningsalternativ. Särskilt jämfört med elen där priserna rusar i takt med gasbristen i Europa brukar fjärrvärmen inte svänga särskilt mycket. Men på grund av energikrisen så konkurrensutsätts nu också flis och annat som brinner i Älvsbyns energis pannor.

– En del av bränslet ligger kvar på samma nivå och en del har ökat otroligt mycket, så det är svårt att säga generellt hur mycket dyrare det är, säger Mattias Broström, vd Älvsbyns energi.

undefined
Mattias Broström inspekterar pannan på värmeverket.

Han säger att Älvsbyns energi kommer att behöva höja fjärrvärmetaxan till årsskiftet. De har inte slagit fast vilken höjning de ska föreslå för Älvsbyns politiker utan taxan är under beredning. Men man ska vara förberedd på att det kommer vara en större höjning än senaste höjningen då man höjde taxan med 3,5 procent första maj 2020.

– Vi har inte rört taxan sen dess. Vi försöker jobba utifrån att hålla den så låg som möjligt. Vi måste givetvis ha ett resultat när året är slut, men det primära syftet är inte att tjäna pengar. Så det kommer att bli en höjning, klart högre än senast, men i relation till hur mycket elpriserna ökar så är det bra mycket lägre än för de som har eluppvärmt, säger Mattias Broström.

undefined
Biobränslet har blivit mer konkurrensutsatt av energikrisen och vissa priser har rusat iväg ordentligt. Det är en av delarna till varför taxan kommer att behöva höjas.

Många fjärrvärmeleverantörer i Sverige har gått ut med sina höjningar. Men det är stora skillnader mellan kommunerna. I Uppsala och Motala höjer man priser 4,5 procent. Stockholm exergi ökar 8,1 procent. Eon med 13 procent generellt men för vissa företagskunder i Malmö ökar Eon taxan med 20 procent.

Är vi mer eller mindre utsatta i Norrbotten då vi har nära till råvarorna?

– Jag har inte full koll på marknaden söderut, men det vi kan se är att det är större konkurrens om biobränslet. Det exporteras också i olika former till utlandet. Det är det som driver kostnaderna överallt och även för oss, säger Mattias Broström.

undefined
Värmeverkets nya panna slutbesiktades i januari 2021. Det var en av de största investeringarna som bolaget någonsin gjort och när räntorna nu stiger kommer också taxan att behöva göra det.

Utöver biobränslet så finns det också fler anledningar till varför fjärrvärmetaxan kommer att höjas vid årsskiftet.

– Det finns fler fördyrningar bakom höjningen. Vi har exempelvis ränteläget också som ställer till det. Vi är ett bolag som investerat en hel del pengar senaste åren och har därför en hel del skulder. Så de stigande räntorna kommer också att påverka det pris som vi kommer att behöva sätta, säger Mattias Broström.

Höjningar av fjärrvärme ska redovisas minst två månader i förväg, så ett beslut väntas nu i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!