Valuation Värdebarometer har tagits fram av företaget Valuation Företagsvärderingar. I Älvsbyn omfattar undersökningen 63 aktiebolag med mellan 1 och 49 anställda som har kalenderår som bokslutsperiod. Den sista december 2012 värderades aktiebolagen till sammanlagt 429 miljoner kronor. Ett år senare var aktiebolagen värda 659 miljoner kronor. En ökning med 53,6 procent, vilket gör att kommunen hamnar på första plats i jämförelsen av värdetillväxten hos småföretagen i landets samtliga 290 kommuner. I toppen ökade man 18 procent mer än tvåan Götene.
Återinvesterat
Tomas Hjelström, expert på företagsvärdering och chefsanalytiker vid Valuation Företagsvärderingar, förklarar att undersökningen handlar om finansiering, vinster och hur mycket man växer.
– Det är ett helhetsgrepp. Vi tar hänsyn till vilken långsiktig lönsamhet de här företagen har, och vad vi kan vänta oss av framtiden. Men också kortsiktigt i viss utsträckning, inte bara en parameter.
Trots att kommunen är relativt liten menar Tomas Hjelström att ett par saker sticker ut.
– Man har ökat mängden eget kapital, man har alltså återinvesterat väldigt mycket pengar här. Det kan ju vara en indikator på att man återinvesterar för framtiden.
"Stor framtidstro"
Arvidsjaur ökar med 12,6 procent, Piteå med 10,8 procent och Arjeplog med 5,8 procent. Företagarna i Älvsbyn tror knappt att kommunens siffror är sanna.
– Det verkar ju otroligt bra med över 50 procent. Att Norrbotten har ökat med 9,4 är ju nog bra, säger ordförande Elisabeth Nordström.
Ingen hade väntat sig så höga siffror, men hon tycker sig ändå känna en positiv företagarvind i Älvsbyn just nu.
– Man har ju ändå haft en känsla att många tycker det verkar positivt med Laver, och jag tror att det har blivit en effekt av det. Framtidstron har klivit upp ett snäpp. Det känns verkligen som att vi tror på visionen om framtidsrika Älvsbyn.
Långsiktighet
Avkastningen på eget kapital har sjunkit i Älvsbyn, men det har den gjort i hela landet.
– Den minskningen Älvsbyn har är i linje med riket. Anledningen till att avkastningen har gått ner är för att man har återinvesterat medel som än inte har börjat generera, men det finns en annan typ av långsiktighet, säger Tomas Hjelström.
I Älvsbyn har företagen ökat omsättningen med cirka en procent, medan snittet för landet ligger på minus en halv procent.
– Företagen i Älvsbyn står helt enkelt upp, samtidigt som de levererar utdelning till sina ägare. Utdelningarna stiger med ungefär fem procent, och i riket sjunker de med sex procent. Det är välmående och stabila företag.