SM i konsten att hantera skotare

Sex skogsarbetare från Norrbotten ställde upp i onsdagens uttagningstävling till Skotar-SM 2010, som för första gången arrangerades i Älvsbyn. Segrade gjorde Fredrik Ahlbäck, 23 år, Överkalix.- Att köra skotare handlar mycket om precision och känsla, förklarar han.

Rikard Ålstig är SMF Skogsentreprenörernas tävlingsledare i norra Sverige. "I fredags körde vi näst sista kvaltävlingen i Lycksele inför årets Skotar-SM", berättar han.

Rikard Ålstig är SMF Skogsentreprenörernas tävlingsledare i norra Sverige. "I fredags körde vi näst sista kvaltävlingen i Lycksele inför årets Skotar-SM", berättar han.

Foto: Emil Magnusson

ÄLVSBYN2010-04-29 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Onsdagens tävling var den elfte och sista kvalomgången inför Skotar-SM, som i år kommer att genomföras redan i maj.
- Normalt brukar vi köra finalen på stora skogsmässan i juni, men eftersom den inte blir av i sommar, har vi flyttat fram arrangemanget till Nolias Jord & Skogmässa på Pite havsbad, berättar Rikard Ålstig, SMF Skogsentreprenörernas tävlingsledare i norra Sverige.
Det fanns plats för 15 deltagare på tävlingsområdet vid A Lind Maskin i Älvsbyn, men endast sex Norrbottensförare tog chansen.
Knep andraplatsen
- En förklaring till att vi inte blev fler kan vara den norrbottniska mentaliteten. Skogsarbetarna häruppe är nog mer inställda på att jobba än att tävla, gissar Sonny Lindberg, Jokkmokk, som med 20 års erfarenhet som skotarförare ställde upp i sin första SM-uttagning.
Länge såg det ut som att dagens topp tre skulle utgöras av tre före detta elever från Kalix Naturbruksgymnasium i följande ordning: Fredrik Ahlbäck, Karl-Oskar Isaksson och Daniel Nilsson, samtliga hemmahörande i Överkalix.
Far och son
Men i slutet av tävlingstiden dök entreprenörfirman Anders Johansson Skogsmaskiner från Älvsbyn plötsligt upp, närmare bestämt med far och son, Anders och Mattias Johansson. Det resulterade i att pappa Anders knep andraplatsen med sluttiden 7.04.10, tre tiondelar snabbare än trean Karl-Oskar Isaksson. Vinnare blev Fredrik Ahlbäck med tiden 5.55. Han går därmed vidare till final.
FAKTA Skotar-SM
Skotar-SM har arrangerats av SMF Skogsentreprenörerna i 20 år med både herr- och ungdomsklass, de senaste tre åren även med en damklass.
Tävlingen går ut på att hantera en skotare på en kortare bana och lyfta upp ett antal utvalda stockar med varierande svårighetsgrad samt bygga ett torn av kubbar. Allt sker under tidtagning.
Några stockar är "inpillade" under byglar med golfbollar på. Stöter man ner bollarna får man 30 sekunders tidstillägg för var och en.
Uttagningarna till SM börjar längst ner i södra Sverige och fortsätter vidare upp genom landet till Norrbotten, där kvalen brukar köras i Kalix med Naturbruksgymnasiet som medarrangör.
I år testade SMF Skogsentreprenörerna att flytta tävlingen till Älvsbyn i hopp om att locka fler förare från södra länsdelen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om