Lämnade skrotbilar är ett bökigt och dyrt problem. Det tar lång tid att göra något åt dem och när kommunen måste kliva in så faller kostnaden nästan alltid tillbaka på skattebetalarna.
– Många av bilarna ägs av personer som inte har pengar. Det kostar oss ungefär 10 000 kronor att hantera en sån här bil. Vi skickar en faktura när vi fraktar bort fordonet, men den blir ofta inte betald, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef på kommunen.
Det har gått långsamt att få bort skrotbilarna då de är få som arbetar med det och det har varit en del sjukskrivningar. Rutinen är att kontakta ägaren och få dem att ta ansvar och flytta bilen. Lyckas inte det så får kommunen flytta på den eller överta ägandet av den.
Karlsson hoppas på en nationell lösning då det här är ett växande problem i hela landet. Det jobbas politiskt just nu med att återinföra någon slags bilskrotningspremie.
– Det skulle lösa problemet med snabb verkan. Om de fick en tusenlapp kanske de själva skulle få bort den, då skulle problemet vara löst. Och det här är ett problem som ökar markant, säger hon.
Just nu finns det tre problemområden. På parkeringen högst upp på "raggen" på Storgatan står ett gäng skrotbilar. De flesta ägs av folk från kommunen. Men det är också en pitebo, en ökänd bilmålvakt från Malmö och en kriminell Skövdebo som står som ägare. Vissa bilar har plockats på reservdelar och har sönderslagna rutor eller saknar registreringsskyld. Nästan alla är avställda. Kommunen har påbörjat processen med att få bort dem.
– Sen har vi problem i Vidsel. De tre bilar som står vid Renkronan har vi börjat försöka få bort, där är det nästan frågan om ett nedskräpningsärende. Sen är det flera bilar runt torget som vi inte hunnit börja med, säger Ingrid Karlsson.
Vilka är det som lämnar skrotbilar?
– Det är lite olika. Vissa bilar har bilmålvakter, men det är inte vanligt. Men sen finns det en del som blivit utvisade ur landet. Då kanske man inte tänker på sin bil i första läget, och då blir de kvar. Sen finns det ortens egna talanger som gärna kör sönder bilar i grustag och liknande, säger Karlsson.
Det är främst bilar i samhället som man har koll på. De som står utanför är svårare att hitta, och det är oftast de som blir sönderslagna och uppeldade.
– Vi färdas inte efter alla vägar så det är inte alltid vi får in såna som står lite off. Därför är vi jätteglada åt att folk anmäler när de upptäcker övergivna bilar.