Elvaåriga Madine Azimi står skräckslagen framför torsdagens lunchbuffé i Lomtjärnsparken. Eleverna som läser svenska för invandrare på Framtid i Norr ska smaka surströmming för första gången.
- Jag tänkte att det var god mat, men det luktar äckligt, säger Madine och ser hur fisken serveras
direkt från burken.
- Den är inte tillagad, utbrister hon.
Gömmer näsan
Nyfikenhet blandas med skratt och snabbt illamående. Någon gömmer näsan i sjalen medan andra springer till säkert avstånd. Stanken från fisken som fångas i Östersjön och jäses i tunnor är en unik upplevelse för nya svenskar från olika delar av världen.
Fatima Gadzhammotova, 25 år, från Dagestan hugger in på flera tunnbrödsmackor.
- Jag var jätterädd att jag skulle kräkas. Men med potatis och grönsaker smakar det jättebra. Det är roligt att äta ny mat, säger hon.
Konsten är att våga prova. Älvsbyborna Ruth Gebretnisaea och Tsegheseab Ghebra från Eritrea dömer ut lukten, men välkomnar smaken.
"En social grej"
Nystrandsbon Thanasinee Dhanakoses, 35 år, hyllar strömmingen när hon skivar upp filéerna.
- Det finns inget liknande, säger hon.
Initiativet till surströmmingsfesten kom från 24-åriga Karolina Andersson. Hon får jobbcoachning på Framtid i Norr och sökte någon att äta med.
- Jag blev glatt överraskad, jag trodde de skulle spotta ut det. Surströmming är en social grej och det är kul att kunna bjuda på något som är vanligt för en själv.
- Vi kanske har fått någon ny surströmmingsfrälst i byn, säger Karolina Andersson.