Som före detta idrottslärare på Vidselskolan i 38 år är Kalevi Ervasti väl förtrogen med alla friluftsområden i grannskapet, så även det som fram till årsskiftet fanns på 50 meters avstånd från hans och hustrun Birgittas hus på Villagatan.
- Anledningen till att vi valde att bygga på den här tomten 1974 var just närheten till skogen med alla fina naturstigar. Jag skulle tro att våra grannar resonerade likadant, för det tog bara fem, sex år så var villaområdet fullt utbyggt, säger den välkände idrottsprofilen i byn.
- Under årens lopp har jag haft många idrottslektioner och friluftsdagar med mina elever i detta fina skogsområde. Jag har också ritat orienteringskarta över området för att kunna bedriva orienteringsövningar av olika slag nära skolan.
"Sorgligt och obegripligt"
I höstas upptäckte makarna Ervasti att träden i det aktuella området stämplats för avverkning.- Vi trodde inte det var sant. Tillsammans med många andra friluftsintresserade Vidselbor försökte vi agera och stoppa skövlingen, men vi var tyvärr försent ute, säger Kalevi Ervasti.
- Den 27 december, när många av oss var bortresta och upptagna med att fira jul och nyår, körde skogsmaskinerna igång. Det tog bara några dagar så var skogen som vi varit så stolta över förvandlad till ett skräpigt kalhygge.
Ett biotopskyddat skogsparti med fridlysta nornor i närheten undantogs från avverkning.
- Men resten strök med, inklusive den fina björkskogen nära bron vid infarten till Vidsel. Det är både sorgligt och obegripligt. Vem ersätter värdeminskingen det medför på våra hus? Vem vill bo intill ett kalhygge? säger Kalevi Ervasti.
Speciell hänsyn
Enligt Joel Lundberg har avverkningen på sammanlagt cirka åtta hektar i Vidsel skett i enlighet med Skogsstyrelsens gällande bestämmelser om speciell hänsyn i tättbebyggt område.- När markägaren anmälde att man ville avverka den 150 år gamla skogen ringde jag runt till alla berörda villaägare med anslutande tomter och frågade om de hade något emot fällningen. 90 procent var positiva och såg fram mot att få in mer ljus på tomten. De som ville ha kvar något särskilt träd fick märka ut det innan stämplingen skedde, säger han och fortsätter:
- Vi inväntade vintern för att kunna avverka på snötäckt tjälad mark och därigenom undvika spårbildning av maskinerna. Vi har lämnat fröträd och ska försöka få upp föryngring utan markberedning och harvning. Virkesköparen har åtagit sig att rensa alla stigar och vägar från ris och vi har lämnat 1,5 hektar där nornalokalen finns. Mer kan vi inte göra, eftersom vi också måste ta hänsyn till att det handlar om stora värden för markägaren.