Skolledningen får bakläxa av revisionen

Grundskolan har inga dokumenterade rutiner för barn med särskilda behov och dålig kvalitetsuppföljning. Revisorerna riktar kritik mot Älvsbyns skolledning.- Vi behöver alla synpunkter vi kan få utifrån, säger skolchefen Jan-Erik Backman.

ÄLVSBYN2011-10-19 06:00

Med anledning av att högstadieskolan Älvåkra placerade sig som en av landets sämsta skolor har revisionsbyrån KPMG granskat betygsnivå och måluppfyllelse i Älvsbyns grundskola.

- Bakom det här finns det individer som vi inte har klarat av att ge en grundkompetens för att gå vidare. Det är det allvarligaste och därför är det oerhört viktigt att vi kommer till rätta med det här, säger Sigvard Lundgren (S), kommunrevisorernas ordförande.

Flera brister
Revisorerna från KMPG konstaterar flera brister:

nRektorerna har inte träffat skolpolitikerna i nämnden och nuvarande barn- och fritidsutskottet regelbundet.

nFörtroendevalda har informerats om skolans resultatutveckling, men kvalitetsuppföljning med åtgärder har inte fungerat och redovisats alldeles för sent, 18 månader efter läsårets slut.

nI dagsläget saknas dokumenterade rutiner för hur skolan ska arbeta med elever i behov av särskilt stöd. Speciallärarnas organisation och samordning av arbetssätt har inte fungerat.

nBarn- och familjeenheten, BOF har en oklar funktion och organisation gentemot skolan. BOF har inte accepterats som ledarorgan av speciallärarna.

Fler lärare anställs
Barn- och fritidsutskottet beslutade i maj i år att upprätta en handlingsplan för att öka meritvärdet i grundskolan.

Förutom att anställa ämneslärare, specialpedagog och kurator ska politikerna följa upp meritvärdenas utveckling genom att skolchefen gör klart redovisningen snabbare, senast fyra månader efter skolavslutningen.

Initiativet att rotera rektorer har tagits av skolförvaltningen i syfte att öka måluppfyllelsen. Samma rektorer ska också utbildas för att kunna bedöma kvalitén på undervisningen.

Skolchefen Jan-Erik Backman säger att skolförvaltningen lever med ständiga förbättringatankar och tycker att det är viktigt att det nu utformas riktlinjer för hur specialpedagogerna ska arbeta.

Han påpekar att förbättringsarbetet har pågått i snart två år och innefattar vidareutbildning av speciallärare, kvalitetsarbete och behörighetskartläggning av skolpersonal.

Meritvärden förbättras
I juni 2011 ökade Älvåkraelevernas meritvärde till 208, medan det i Vidsel sjönk till 197. Skolchefen bedömer att resultaten kommer att förbättras till nästa läsårsslut.

- Men det arbete vi nu genomför kommer framförallt att visa sig på längre sikt. När dagens elever i de tidiga skolåren, årskurs 1-5, går ut årskurs 9 kommer vi att se resultat av det arbete vi nu genomför, säger Backman.

FAKTA: Katastrofåret 2010

Elevernas genomsnittliga meritvärde i årskurs nio har i stort varit lägre än övriga rikets de senaste tio åren.

Katastrofåret 2010 hade de 77 avgångseleverna på högstadieskolan Älvåkra 197,5 poäng i medelmeritvärde. Bara 84 procent av eleverna var behöriga till nationellt program och endast 57 procent hade godkänt i samtliga 17 ämnen, då varannan elev valde bort ämnet moderna språk på grund av att det bland annat inte fanns lärare.

Älvsbyns grundskola placerade sig i botten av Sveriges kommuner och landstings, SKL:s, öppna jämförelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om