Skolinspektionen öppnar ett ärende om läraren

Efter att Piteå-Tidningen ställt frågor kring den lärare som tidigare dömts till fängelse för våldsbrott så har skolinspektionen öppnat ett ärende.

I samband med frågorna kring domarna öppar skolinspektionen ett ärende för att eventuellt utreda läraren

I samband med frågorna kring domarna öppar skolinspektionen ett ärende för att eventuellt utreda läraren

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Älvsbyn2021-02-14 20:00

Läraren har lärarlegitimation utan någon varning och det är oklart om brotten är allvarliga nog att ge en anmärkning eller indragning, men efter att läst domen har skolinspektionen beslutat att öppna ett ärende.

– Det vi gör nu är att vi kontaktar Skolverket och för att utreda att han har en lärarlegitimation. Sedan överväger vi om vi ska utreda det hela eller inte, säger Eva-Lena Brändström, enhetschef på skolinspektionens kontor i Umeå.

Skolinspektionen har en slags åklagarroll. När de får uppgifter om lärare så utreder de om det finns förutsättningar att lyfta ärendet till lärarnas ansvarsnämnd som sedan bestämmer om en lärare ska få en varning på sin lärarlegitimation, eller att den rent av dras in. 

För en varning kan det handla om att man är oskicklig, gjort sig skyldig till brott eller visat sig olämplig att bedriva undervisning. Återkallelse sker om man varit grovt oskicklig eller gjort sig skyldig till ett allvarligt brott. Skolinspektionen förlitar sig till stor del på anmälningar då domar inte automatiskt går till dem förutom vid väldigt allvarliga brott. 

– Det kan vara brott som begåtts i eller i samband med yrkesutövningen, eller grova brott som mord, dråp och grov misshandel som kommer automatiskt till oss. Därför är vi glada för alla uppgifter som vi får om missförhållanden som gäller lärare, vi tittar alltid på det även om det inte blir till ett ärende, säger Eva-Lena Brändström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!