Psykologisk utredning
Under personalmötet avslöjade Arne Karlsson uppgifter från en psykologisk utredning som gjorts om läraren. Detta efter att skolledningen gjort bedömningen att personalen behövde informationen inför lärarens återkomst.Den berörda läraren, som inte var med på mötet, tog illa vid sig och återvände inte till arbetet.
Tingsrätten dömde Karlsson för brott mot sekretesslagen.
När Karlsson överklagade domen till hovrätten så fastslogs tingsrättens dom, men dagsböterna som Karlsson dömts att betala sänktes avsevärt.
Arne Karlsson anser dock att domen är felaktig och har nu sökt prövningstillstånd hos Högsta domstolen.
Karlsson advokat Lars Grönberg skriver i överklagan:
"Eftersom målsäganden blev avstängd från sin tjänst i samband med en anmälan bör behandlingen av hans tjänst vid skolan anses vara ett disciplinärende. Den utredning som gjordes om händelseförloppet ingår i disciplinärendet. Enligt lagtexten gäller inte sekretess för uppgifter i sådant ärende, om än de i och för sig kan vara integritetskänsliga. De uppgifter Arne Karlsson berättade om från utredningen är då inte skyddade av sekretesslagen".
Vill bli helt friad
Grönberg skriver vidare, att även om det skett ett brott mot tystnadspliktslagen, så bör det anses vara av ringa karaktär. Detta på grund av att Arne Karlsson och den drabbade läraren hade ett möte två dagar före personalmötet, där de två konstaterade att frågor kunde komma från personalen och att den drabbade läraren inte satt upp några ramar för vad Karlsson fick säga på personalmötet.Men Arne Karlsson anser att han bör bli helt friad.
- Givetvis tycker jag att jag ska bli frikänd. Det är därför vi överklagar.
Något beslut om Högsta domstolen tar upp frågan har inte kommit än.