Skolbygge berörs av strejkvarsel

Byggnads kräver högre lön för sina medlemmar och sex stora projekt i Norrbotten stoppas om facket inte når ett avtal innan nästa vecka. Arbetarna på det strejkvarslade skolbygget i Älvsbyn tror att parterna når en lösning innan dess.

Snickaren Andreas Högkvist är lagbas på Nåidens strejkvarslade skolbygge i Älvsbyn. Han tycker inte att Byggnads ställer orimliga krav mot arbetsgivarna och tror på en lösning. "Även om det blir en strejk tror jag att den blir kortvarig. Alla blir lidande om byggena står stilla", säger han.

Snickaren Andreas Högkvist är lagbas på Nåidens strejkvarslade skolbygge i Älvsbyn. Han tycker inte att Byggnads ställer orimliga krav mot arbetsgivarna och tror på en lösning. "Även om det blir en strejk tror jag att den blir kortvarig. Alla blir lidande om byggena står stilla", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-02-29 06:00

Byggnadsarbetareförbundet kommer inte överens om löneavtalet med Sveriges byggindustrier och varslade i fredags om strejk på 120 arbetsplatser i Sverige, varav sex i Norrbotten.

Ett arbetsstopp den 7 mars kan sänka länets byggvåg men snickarna som skapar nya lågstadieskolan i Älvsbyn tror på en kompromiss innan dess.

- Det brukar lösa sig innan det blir en strejk, säger en Nåidenarbetare.

Flera snickare PT talat med anser att det är bra att Byggnads sätter ned foten om rimliga löneökningar. Vissa är inte insatta i frågan.

- Det är för att sätta press på byggindustrin. Är vi inte överens om att träffas och sluta något avtal blir det strejk, säger snickaren Andreas Högkvist, lagbas på Nåiden Bygg AB.

Tror du det kommer att lösa sig?
- Tidigare har det avgjorts sista timmarna. Även om det blir en strejk tror jag att det blir en kortvarig. Alla blir lidande om byggena står stilla.

Förhandlar om grundlön
Arbetskamraterna i Älvsbyn är inte direkt berörda av centrala krav på 3,5 procent högre lön. Tillsammans med facket löneförhandlar de inför varje nytt projekt och jobbar sedan på prestationsbaserad ackordslön.

- Då har pojkarna en chans att tjäna någon krona extra. Det vi krigar om nu är ett generellt lönelyft. För trots allt är det en stor del av medlemskåren som bara jobbar på timpenning, säger Henry Larsson, ombudsman för Byggnads i Piteå och Älvsbyn.

Fackförbundet har plockat ut strejkvarsel som ger stora skador för arbetsgivaren. Peabs Kaunisvaaraprojekt och NCC:s Facebookhallar är två känsliga byggen. Anledningen att Nåiden Bygg AB hamnat i skottelden med sitt skolbygge i Älvsbyn och galleriprojekt i Boden är av strategiska skäl. Vd:n Stefan Erixon sitter i styrelsen för Sveriges byggindustrier.

"Småbarn i sandlådan"
Byggavtalet löper ut 29 februari 2012. Facket menar att byggindustrin har ett bristande engagemang och intresse för konstruktiva förhandlingar.

- Anledningen till att vi varslar om strejk är att arbetsgivarna inte vill sitta vid förhandlingsbordet. De kallar in de statliga medlarna direkt. De är som småbarn i sandlådan, säger Henry Larsson.

Industrifacken lyckades komma överens om löneökningar med 2,6 procent efter förhandlingar i höstas. Byggnads kräver 3,5 procent.

- En förhandling är alltid en förhandling. Nog är vi säkert beredda att ge någon krona på det, säger Henry Larsson.

Sveriges byggindustriers vice vd och förhandlingschef Mats Åkerlind konstaterar i ett pressmeddelande att Byggnads: "i stället för att följa den ordning vi kom överens om 2010, nu driver frågorna till sin spets helt i onödan. En strejk kommer bara att förstöra för byggsektorn, för Byggnads egna medlemmar och försvaga förtroendet för gällande kollektivavtal".

PT har under tisdagen sökt Stefan Erixon och Jan Petschler, chef för Sveriges byggindustrier i Norrbotten.

FAKTA Sex strejkplatser i länet

Sex byggarbetsplatser i länet omfattas av det första strejkvarslet som träder i kraft den 7 mars: Facebooks serverhall i Luleå, den nya gallerian på Fritz Olsson-tomten i Luleå, förarbetet till gruvan i Kaunisvaara, en ny lågstadieskola i Älvsbyn, ett nytt köpcentrum och 72 seniorlägenheter i Boden, bostadsfastigheten Cedern i Luleå och all krankörning vid Havator AB i Haparanda.

Stridsåtgärderna träder i kraft onsdagen den 7 mars och onsdagen den 14 mars. Varslen berör cirka 3 000 av Byggnads medlemmar och första varslet omfattar cirka 120 arbetsplatser på cirka 40 företag.

Byggnads missnöje bottnar i tre saker:

Medlemmarna har avstått 0,5 procent av sin avtalade löneökning till en pott som skulle fördelas lokalt. Men de pengarna har arbetsgivarna behållit, enligt facket. Byggnads hävdar att arbetsgivarna vägrar att betala ut retroaktiv lön i samband med strandade ackordsförhandlingar på byggen.

Facket kräver också en satsning på arbetsmiljön.

Byggnads står bakom LO-samordningen och kraven på jämställdhetspott. Facket anser sig inte ha fått någon respons från byggindustrierna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om