Det kan vara svårt att förstå vad som faktiskt är ett brott eller inte på nätet. Många tror det är skillnad på att hota någon på nätet och i verkligheten eller tänker inte på hur de uttrycker sig när de tror sig vara anonyma. Ett problem som genomsyrar egentligen hela samhället men är extra angeläget i skolorna där kränkningar och hot alltid varit vanligare. Efter ett antal situationer på Älvåkraskolan i höstas har man bestämt sig för att jobba mer medvetet mot den här sortens händelser. Alla brott anmäls och lämnas över till polisen för utredning.
– Jag tror ju inte att vi kan ha en temadag och plötsligt är allting frid och fröjd, men det är en början. Sen kommer vi jobba vidare med det här som något som finns med i all undervisning. Jag oroas över den här kulturen på nätet som vuxit fram och det är dags att skolan sätter ner foten, säger Pia Åhman, biträdande rektor på Älvåkraskolan.
Dagen inleddes med filmvisning av filmen IRL som behandlar många av frågorna. Sedan var det dags för föreläsning med områdespolisen Kent Isaksson, eller ”Kent Agent”, om vad som utgör ett brott, fakta om dem, och vilka faktiska påföljder man kan räkna med när man bryter mot lagen.
– Det här är faktiskt det enda brottet som i högre grad begås av flickor. De både utför och utsätts för nätmobbning i högre grad än killar. Inte för att ni killar är några änglar ni heller, men flickor kommunicerar i högre grad på nätet och killar spelar spel, säger Kent Isaksson.
Eleverna fick lära sig vad olaga hot, förtal och diskrimingering betyder i lagboken och även vilka konsekvenserna kan bli. Biosalen drog kollektivt på andan när han berättade om två tjejer i Göteborg som fick 570 000 kronor i böter för de lögner som de spred på nätet. Även nittonåringen i Boden som hotade skolan med en skolskjutning kom upp.
– Han menade att det var ett social experiment, men han riskerar fängelse för det han gjorde, säger Kent Isaksson.
Kent Agent vädjade också till alla killar i publiken att inte skicka ”dick pics”, vare sig om det är till en flickvän eller någon okänd. Han berättade bland annat om ett par som gjort slut varpå tjejen i det närmaste tapetserade skolan med runt 200 A4-utskrifter av bilderna.
– Jag blir galen på alla fall som dyker upp i våra utredningar. Den här tjejen fick över 100 000 kronor i böter och killen mådde så klart väldigt dåligt över det. Så gör det bara inte. Bilderna kommer alltid komma tillbaka och bita en i arslet, säger Isaksson.
Han passade också på att informera om ”grooming”, alltså då pedofiler förbereder barn och unga för övergrepp på allt från ”My little pony”-sidor till det populära spelet Fortnite.
– Det finns jättemånga pedofiler som försöker få kontakt med barn i Fortnite till exempel. Barn som bara tycker det är kul att spela. De söker kontakt, försöker få en bild, och sedan så börjar de hota att sprida bilden och döda familjen om man inte skickar med. Prata alltid med en förälder om det händer och sedan anmäler ni det till Polisen, säger Kent Isaksson.
Han berättade bland annat om en 14-årig tjej som råkat ut för det. Hon berättade det för sina föräldrar som då styrde upp situationen. De funderade på att inte anmäla det, men gjorde det ändå. Det var då sista pusselbiten för att sätta en pedofil i fängelse för 54 olika groomingbrott.
Dagen avslutades med gruppdiskussioner efter föreläsningarna.