Skogsstyrelsen slår larm om olovliga avverkningar
Antalet olovliga avverkningar ökar för varje år i södra länsdelen. Nu slår Skogsstyrelsen larm. - Anmälningsplikten är grundbulten i hela skogsvårdslagen. Det här är väldigt allvarligt, säger Joel Lundberg, Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen märker även att antalet alltför hårda gallringar ökar. Förödande för virkesproduktionen och på sikt för hela samhällsekonomin, menar Esbjörn Henriksson.
Foto: Skogsstyrelsen
Enligt lagen är markägare skyldiga att meddela Skogsstyrelsen senast sex veckor före en slutavverkning, för att de bland annat ska hinna kontrollera att där inte finns några kultur- eller fornlämningar eller områden med höga naturvärden.
- Om de avverkar utan att vi vet det kan de köra sönder till exempel härdar, kokgropar eller stenåldersbosättningar, säger Joel Lundberg.
Skogsstyrelsen kollar också
exempelvis att skogen uppnått en viss ålder och att markägaren valt rätt föryngringsmetod.
- Inom tillståndsområde ska det även tas hänsyn till rennäringen, säger Esbjörn Henriksson, Skogsstyrelsens lagkontaktperson i södra Norrbotten.
Glömska och slarv tror Joel Lundberg och Esbjörn Henriksson är de främsta orsakerna till att så många avverkningar inte anmäls.
- Det kommer nya skogsägare som inte är så insatta. Många gånger handlar det också om missförstånd mellan markägare och virkesköpare. Markägaren kanske tror att köparen har anmält avverkningen, och virkesköparen tror att markägaren har gjort det, säger Joel Lundberg.
I vilket fall är det alltid markägaren som är ansvarig för att en anmälan görs.
Felaktiga gallringar
Varje vår går Skogsstyrelsen igenom vilka avverkningar som gjorts under året genom att jämföra en färsk satellitbild med en från förra året. Då upptäcks också många felaktiga gallringar. I jakt på snabb ekonomisk vinst hugger man ner de grövsta stammarna och lämnar kvar de klena, sämre stammarna.
- Den här hårda gallringen vi märker ökar, är på sikt förödande för virkesproduktionen, säger Esbjörn Henriksson.
Även i det här fallet är markägaren ansvarig för vad som görs.
- Därför har vi börjat med kurser i beställarkompetens. Vi bjuder in markägare på kurs för att lära sig hur de ska beställa skogstjänster, vad de ska ställa för krav och så vidare. En okunnig markägare som inte är så insatt kan råka väldigt illa ut ekonomiskt, säger Joel Lundberg.
När Skogsstyrelsen upptäcker en olovlig avverkning undersöker de vem som äger marken och lämnar in en åtalsanmälan. Fällande dom kan ge böter.
FAKTA Anmälningsplikt
En slutavverkning måste minst sex veckor i förväg anmälas till Skogsstyrelsen. Myndigheten kan då ge råd om till exempel naturhänsyn vid avverkningen och om hur ny skog bör anläggas. Uppgifterna i anmälan kommer också till användning i avverkningsprognoser och vid planering av skogsbrukets utveckling på längre sikt.
Vid avverkning inom svårföryngrad skog, så kallat tillståndsområde, måste markägaren ansöka om tillstånd hos Skogsstyrelsen. Frågan prövas då mot de bestämmelser som finns i skogsvårdslagen och miljöbalken. I södra Norrbotten är västra Jokkmokks kommun, västra Arvidsjaurs kommun och hela Arjeplogs kommun tillståndsområde.
Källa: Skogsstyrelsen
Vid avverkning inom svårföryngrad skog, så kallat tillståndsområde, måste markägaren ansöka om tillstånd hos Skogsstyrelsen. Frågan prövas då mot de bestämmelser som finns i skogsvårdslagen och miljöbalken. I södra Norrbotten är västra Jokkmokks kommun, västra Arvidsjaurs kommun och hela Arjeplogs kommun tillståndsområde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!