Skärpta regler för alkoholtillstånd

Reglerna för alkoholtillstånd har stramats upp och krögarna måste genomgå ett omfattande kunskapsprov. Piteå kommun anser att halva styrelsen ska genomföra provet och Älvsbyn har följt deras riktlinjer.

Lagen kräver att krögare som söker alkolholtillstånd klarar ett kunskapsprov. I Piteå kommun ska halva styrelsen avlägga prov, säger Ingbritt Dahlquist, alkoholhandläggare i Piteå kommun. (Arkivbild)

Lagen kräver att krögare som söker alkolholtillstånd klarar ett kunskapsprov. I Piteå kommun ska halva styrelsen avlägga prov, säger Ingbritt Dahlquist, alkoholhandläggare i Piteå kommun. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

ÄLVSBYN2012-12-07 06:00

Sedan den 1 januari 2011 är det lag på att göra ett kunskapsprov för att få tillstånd att servera alkohol. Provet har kritiserats för att vara så svårt att många krögare inte klarar av att bli godkända.

- Det är inget lätt prov men läser man på så klarar man det, säger Ingbritt Dahlquist, alkoholhandläggare i Piteå kommun.

Vilka som ska avlägga kunskapsprovet avgörs av lokala föreskrifter. I Piteå kräver kommunen att halva arrangörens styrelse och serveringsansvariga ska klara det.

- Finns styrelsen i kommunen och nära driften av verksamheten kräver vi att halva styrelsen ska ha avlagt provet. Har styrelsen ingenting med driften av bolaget att göra kan vi anse att den som driver rörelsen ska göra provet, säger Ingbritt Dahlquist.

"Ytterst ansvarig"
Enligt henne är det viktigt att styrelsen har kunskap om alkohollagstiftningen trots att de inte är på plats under krogkvällarna.

- De tar besluten om hur verksamheten ska drivas, säger Ingbritt Dahlquist.

Alkoholhandläggaren i Älvsbyn har efter samråd med Piteå kommun beslutat att följa deras riktlinjer och kräva utbildningskrav på halva styrelsen. Älvsbyns kommun har ingen alkoholhandläggare för tillfället och de måste rådfråga grannkommunerna när det kommer in ärenden.

-Vi är precis i färd att försöka få in en vikarie som ska kunna handha de här frågorna, säger Jan Renberg, enhetschef för Arbete och Integration som är ansvarar för alkoholhandläggning.

Om ett serveringsställe har permanent alkoholtillstånd sedan tidigare behöver de inte avlägga provet. Kravet gäller bara vid nya ansökningar.

- Så säger lagen, berättar Ingbritt Dahlquist.

FAKTA Kunskapsprovet

De som ansöker om tillstånd för alkoholservering ska göra ett särskilt prov för att visa att de har tillräckliga kunskaper om alkohollagen. Provet utformas och rättas av Statens folkhälsoinstitut.

Provet består av 60 frågor som är indelade i fyra områden: alkoholpolitik, tillsyn, utrustning och servering. För att bli godkänd krävs att minst 75 procent av svaren är korrekta inom varje område.

Provet får skrivas tre gånger och misslyckas man en tredje gång måste ett nytt alkoholtillstånd sökas och testet göras en gång till. Provet görs framför en dator och den som gör provet får 90 minuter på sig

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om