Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har gjort en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden. De har genomfört dataanalyser av journaler och gjort enkätundersökningar bland patienter, anhöriga och personal.
– Utifrån den journalgranskning och genomgång av enkäter som genomfördes kunde Ivo konstatera att ingen av de granskade kommunerna till fullo uppnår de krav som gäller för vården vid säbo. Generellt kan Ivo konstatera att lägstanivån av vården på säbo är oacceptabelt låg, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo.
I Älvsbyn såg man att personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgifterna och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig uppfattning. I sjuksköterskeenkäten uppgav 100 procent av sjuksköterskorna att de ser patientsäkerhetsrisker avseende personalens kunskaper i svenska, vilket påverkar patienten i hög eller måttlig grad.
Ivo konstaterar att många livsavgörande bedömningar av patienter på säbo görs av den personal som har den lägsta utbildningsnivån och att tillgången till läkare ibland är otillräcklig. Svårigheterna att kommunicera både muntligt och skriftligt ger en risk att information missuppfattas eller förvanskas.
I sitt beslut påtalar Ivo att det är den enskilda arbetsgivaren som måste ställa krav vid rekrytering utifrån verksamhetens behov av kompetens och kvalitet.
Vidare måste Älvsbyn också åtgärda brister gällande vården i livets slutskede som inte sker enligt regelverk. När palliativa insatser sätts in ska det hållas brytpunktssamtal som förs mellan patient, närstående och läkare för att få inflytande över hur den sista tiden i livet ska bli. 90 procent av avlidna patienter i Älvsbyn har inte ett dokumenterat brytpunktssamtal.
– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt. Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom säbo upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Anna Karin Nyqvist.
Förbättringsåtgärder för de bristerna och övriga brister gällande dokumentation, personalkontinuitet och läkemedelshantering ska redovisas till Ivo senast i början av april.