I våras färdigställde länsstyrelsen sin rapport efter inspektionen hos överförmyndaren i Älvsbyn. Granskningen gjordes i april i fjol och avser två år tillbaka i tiden. Av de femton stickprovsvis utvalda akterna hittade länsstyrelsen brister i elva av dem – och i många av fallen är bristerna mycket allvarliga. Man ifrågasätter även Ingemar Larssons kompetens.
– När vi har haft diskussioner om brister som vi har uppmärksammat i akterna så har vi ibland fått svar som inte stämmer överens med lagstiftningen, vilket tyder på att han kanske inte har den kompetensen som behövs helt enkelt, säger Mona Ejnestrand, en av de närvarande inspektörerna.
Ytterst allvarligt
En av de allvarligare bristerna är att en kopia av arvodesbeslut inte skickats till huvudmän som förstår vad saken gäller och betalar arvodet själva. Länsstyrelsen beskriver det som ytterst allvarligt och anmärkningsvärt att Ingemar Larsson frångått denna rutin sedan 2012.
– Man har ju möjlighet att överklaga det här beslutet om man tycker att arvodet är för stort till exempel, eller om man inte håller med om att gode mannen har gjort allt som personen har redovisat. Så det finns en kontrollaspekt i det här, säger Mona Ejnestrand.
Man är även kritisk till att en del huvudmän har höga belopp på sina transaktionskonton.
Lätt att förskingra
Ett transaktionskonto ska användas av gode mannen för betalning av huvudmannens löpande kostnader, exempelvis hyra och mat. Rekommendationen är att 20 000 kronor ska finnas på kontot.
– Gode mannen och förvaltaren behöver inte få något medgivande av överförmyndaren för att ta ut pengar därifrån, de har obegränsad tillgång till det kontot. Behöver man mer pengar än 20 000 kronor måste man komma in med en begäran, för att förhindra möjligheten till förskingring, säger Mona Ejnestrand.
Länsstyrelsen menar att Ingemar Larsson brustit i sin kontroll då han inte påpekat detta för ställföreträdarna.
"Försvinna uppgifter"
Vid inspektionen framgick även att vissa årsräkningar är ifyllda med blyertspenna – vilket länsstyrelsen ser som en mycket allvarlig brist.
– Problemet är att blyerts lätt kan suddas ut och då kan det försvinna uppgifter från årsräkningen vid ett senare tillfälle, säger Mona Ejnestrand.
Överförmyndaren i Älvsbyn fick även kritik vid inspektionen 2012 – i åtta av nio akter.
– Jag var inte med på den inspektionen, men det är vissa saker som är återkommande så vitt jag vet. Bland annat att man inte gör tjänsteanteckningar på sånt som är viktigt, säger Mona Ejnestrand.
Nyligen inspekterat
Nu har länsstyrelsen återigen varit på besök i Älvsbyn.
– Alldeles nyligen, så vi håller på att jobba med det protokollet. Vi tittar alltid igenom om det har blivit några förbättringar, men det är inte klart än, säger Mona Ejnestrand.
Har ni hittat några brister?
– Vi har fortfarande hittat saker att anmärka på, men det är svårt att uttala sig nu innan protokollet är klart.
Hur vanligt är det att ni hittar så mycket brister?
– Det är lite olika beroende på. Ofta brukar vi hitta något i akterna, men sedan är det ju olika om det är allvarligt eller inte. Ju mer brister vi hittar desto sämre fungerar verksamheten, rent generellt.