Sjukvårdspersonalen har fått nog

Den hårda arbetsbelastningen på hälsocentralen i Älvsbyn tär på personalen. "Nu har vi nått gränsen för vad vi kan acceptera", meddelar de i ett brev till landstinget.

Personalen på hälsocentralen i Älvsbyn ryter i från i ett brev till landstinget. ”Nu har vi nått gränsen för vad vi kan acceptera”, skriver man.

Personalen på hälsocentralen i Älvsbyn ryter i från i ett brev till landstinget. ”Nu har vi nått gränsen för vad vi kan acceptera”, skriver man.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-04-15 19:03

Läkarbristen i Älvsbyn gör att övrig personal på hälsocentralen tvingas ta på sig arbetsuppgifter som egentligen inte ingår i deras arbetsbeskrivning. Man har bland annat sjuksköterskor som sköter kol- och astmapatienter, waranordinationer och diabetespatienter utan kontakt med läkare.

Läkarsekreterarna hjälper patienter som fått undermåliga läkarintyg av stafettläkare och ambulanspersonal tvingas hjälpa till vid akuta situationer då läkaren har bristande kunskaper.

I ett brev till landstinget beskriver personalen utförligt vilka brister som finns i Älvsbyn – och att de helt enkelt fått nog.

"Det vore slutet"

"Många medarbetare börjar vara slutkörda. Flera tittar på möjligheterna till annat arbete och det vore i denna situation slutet för hälsocentralen där verksamheten vilar på "gammal" kompetent personal", skriver de.

Hälsocentralen i Älvsbyn började rekrytera läkare från andra länder 2004. Sedan dess har man anställt 13 läkare från Tyskland, Polen, Egypten och Ryssland. Innan de kan tjänstgöra måste de dock etablera sig i kommunen och lära sig språket.

Det kan ta upp till 18 månader och kräver en del engagemang från den övriga personalen, menar brevskribenterna.

"Varierande kvalité"

De menar också att en anledning till att många av dem väljer att avsluta sin tjänst i Älvsbyn är för att arbetsbelastningen är för tung.

Svårigheten att rekrytera leder i sin tur till att hälsocentralen tvingas ta in stafettläkare. Under 2013 hade man cirka 55 stafettveckor, och under 2014 ökade antalet till cirka 70 stafettveckor.

"Vem som helst inser att det ger en bristande kontinuitet för patienterna", skriver personalen, och tillägger att man haft "ytterst varierande kvalité" på sina stafettläkare.

"Katastrofalt"

Under våren har man haft två läkare i Älvsbyn. En kommer från Polen och är under introduktion, vilket innebär att man bara kan nyttja läkaren 50 procent. Sedan har man även en rysk läkare som måste ges möjlighet att genomföra sitt ST-block.

Tre läkare har dock varit intresserade av att göra sin specialisttjänstgöring i Älvsbyn.

"Men landstingets agerande i frågan har lett till att de måste söka sig andra alternativ och en av dem är vår ryska läkare. Katastrofalt!", skriver personalen.

Man gör även klart för mottagarna att man förväntar sig ett besök inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!