Sjuk förskoleregel ifrågasätts

Har du migrän, magsjuka eller annan tillfällig sjukdom får du inte lämna barnen på förskola i Älvsbyn. Bestämmelsen ifrågasätts starkt av många föräldrar.

Blir du som förälder sjuk i influensa eller migrän måste du hämta ditt barn från förskolan och ta hand om det hemma. Så är reglerna i Älvsbyns kommun. "Systemet förutsätter att man har mor-eller farföräldrar som kan rycka in", säger Magnus Karlsson, här med sonen Alfons.

Blir du som förälder sjuk i influensa eller migrän måste du hämta ditt barn från förskolan och ta hand om det hemma. Så är reglerna i Älvsbyns kommun. "Systemet förutsätter att man har mor-eller farföräldrar som kan rycka in", säger Magnus Karlsson, här med sonen Alfons.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-02-12 06:00
Älvsbyns kommun har den senaste tiden skärpt föreskrifterna gällande när barn får vara på förskolan. Men skärpningen har medfört stora problem för föräldrar som blir tillfälligt sjuka:
- Om jag blir akut magsjuk och måste åka hem från jobbet ska jag enligt reglerna först hämta barnen från förskolan. Men är man så pass dålig kan man ju inte ta hand om barnen på ett vettigt sätt!, säger en förälder PT pratat med.
Får inte heller vabba
Problemet uppstår alltså om föräldern blir akut sjuk i kanske en eller två dagar. Finns inget läkarintyg för den tiden får barnen inte komma till förskolan utan ska tas omhand hemma.
- Men ligger jag med migrän kan jag inte göra något alls, absolut inte ta hand om barnen! Det innebär att min man måste komma hem från sitt jobb. Men eftersom det inte är barnen som är sjuka får han inte ta ut vård av barn utan förlorar en dagslön på köpet, säger en berörd mamma.
"Drabbar barnen"
- Jag förstår att något måste göras för att få dit de som fuskar och lämnar barnen när de är lediga. Men nu drabbar det främst barnen som måste se på när mamma eller pappa ligger sjuk hemma, säger hon.
På en förskola träffar PT pappan Magnus Karlsson med söner. Han säger så här om reglerna:
- Systemet förutsätter ju att man har mor-eller farföräldrar som kan rycka in. Jag har inte hört om någon annan kommun i närheten som resonerar på det här sättet.
Kan nekas sjukpenning
Förutom att barnen måste vara hemma med en sjuk förälder kan problem även uppstå med ersättningen från arbetsgivaren. Detta då man egentligen räknas som arbetsför om barnen tas om hand hemma, vilket innebär att arbetsgivaren kan neka sjukpenning.
- Arbetsgivaren har sagt att de har rätt att ifrågasätta varför jag är hemma med barnen när jag lyfter sjuklön. Så risken finns att man inte får ersättning, säger en förälder.
fakta Så gör andra kommuner
Får barn i er kommun vara på förskolan om föräldern blir akut sjuk?
Piteå: - Ja. Sjukdom likställs med arbete, men bara för de timmar barnet är schemalagt på förskolan, säger Gun Lindkvist, för- och grundskolechef.
Arvidsjaur: - Ja, tacka för det. Förskolan är till för barnen och det måste vara bättre för dem att vara där än hemma med en sjuk förälder, säger Cenneth Magnusson, barn- och utbildningschef.
Arjeplog: - Ja, visst får de det. Blir man akut sjuk orkar man ju inte ta hand om barnen. Vi har inte ens diskuterat det, säger Märta Lestander, rektor Arjeplogs förskoleområde.
Boden: - Ja. Vi har inga sådana restriktioner. Frågan har inte ens varit upp i kommunen, säger Bertil Sundström, för- och grundskolechef.
Luleå: - Ja. Är man sjuk och inte kan ta hand om sina barn är de välkomna på förskolan i Luleå. Jag har då inte hört något annat, säger Anna Edberg, skol- och förskolerektor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om