Uppgörelsen går också ut på att chefer i Älvsby kommun ska genomgå utbildning i bland annat arbetsrätt.
– Nödvändigt, eftersom en del av dem inte har en aning om fackliga rättigheter, säger Siv Jonsson.
Efter att ha arbetat vid Älvsby folkhögskola med att slussa långtidsarbetslösa in i arbete, anställdes hon 2011 av Älvsby kommun för att bygga upp en ny arbetsmarknadsenhet. Den skulle slussa människor med försörjningsstöd ut i arbete. Då hade hon åtta års erfarenhet att arbeta med långtidsarbetslösa.
Hälften fick arbete
– Det gick bra. 2011 hade vi 57 inskrivna vid arbetsmarknadsenheten. Hälften av dem fick arbete. 2012 hade vi ett sextiotal inskrivna där 49 procent fick arbete, säger Siv Jonsson.
Hon säger att Älvsby kommun var så nöjd med hennes insats att de förlängde hennes visstidsanställning ett flertal gånger, men så kom vändningen. Över en natt blev hon obekväm.
– Vid ett möte presenterade jag arbetsmarknadsenheten för kommunledningen. Vi ville visa att kommunen kan tjäna ekonomiskt på att öppna dörrar för arbetssökande. Där kritiserade jag att det varken fanns en projektplan eller riktlinjer för arbetsmarknadsenheten, och att kommunen var sämre än företag att anställa folk från den inskrivna gruppen, och att Älvsby kommun går emot sin egen policy. Det var inte populärt, och värre blev det när jag skickade in kritiken skriftligt.
Under tiden hon och kollegan byggde upp arbetsmarknadsenheten anställde socialchefen Hans Nyberg en ny enhetschef för avdelningen arbete och integration, där Siv Jonssons arbetsmarknadsenhet var en del.
Det skar sig direkt.
AF ville betala
– Vi ville att kommunen skulle subventionera anställningar och ta fram en handledarutbildning, men förslaget blev undanstoppade i ett och ett halvt år. Det hände ingenting, säger Siv Jonsson, som uppger att AF var beredd att gå in och betala en del.
– Vi fick inga som helst svar från enhetschefen och det betraktar jag som rent tjänstefel.
Efter mötet med presentationen kritiserades hon av enhetschefen för att vara provokativ. Sedan startade enligt Siv Jonsson Älvsby kommun processen med att bli av med henne.
– Kommunen annonserade plötsligt efter två nya handläggare till enheten. Den verksamhet jag byggt upp skulle permanentas. Det hela skedde utan MBL-förhandlingar kring vare sig anställningarna eller omorganisationen. Jag fick besked av chefen när jag satt i fikarummet att jag skulle sägas upp och omplaceras, säger Siv Jonsson, som kopplade in Visions fackombud Ulrika Hamsch.
Könsmaktordning
– Jag fick höra att jag kränkt kommunledningen. Tidigare hade jag fått mycket uppskattning för mitt arbete. Nu fick jag höra att jag inte hade tillräckligt mycket kompetens, säger Siv Jonsson, som uppger att kommunen valde att peta henne och anställa nya.
– Män naturligtvis, säger Siv Jonsson, som pekar på att Älvsby kommun inte bara är en tyst organisation där du bestraffas om du pratar för högt.
– Det finns också en könsmaktordning med härskarteknik. Hade män redovisat min kritiserade presentation hade de fått applåder, säger Siv Jonsson, som också pekar på att de nyanställda personerna ”stal” hennes presentation.
– De tog förslagen och gjorde de till sina och då accepterades materialet för att ”det var så bra”. Ett sätt av enhetschefen att exkludera mig.
Under resan blev Siv Jonsson omplacerad till ett aktivitetshus med dagverksamhet för arbetslösa. Hon säger att den placeringen skedde under hot.
– Om jag inte accepterade skulle jag bli uppsagd.
Förlorare
Bråket med Älvsby kommun gick vidare med lokal förhandling som strandade, men efter en central runda kom beskede i veckan att Älvsby kommun brutit emot MBL och tvingas dessutom utbilda chefer i fackliga frågor.
Tvisten är avgjord där facket vann en delseger, men Siv Jonsson betraktar sig som förlorare och hon tycker att det är konstigt att detta hänt i en S- styrd kommun där det ”borde finnas yttrandefrihet”.
– Jag kom i kläm på grund av en inkompetent chef. Älvsby kommun har inte hanterat detta på ett rättsäkert sätt. Det är sorgligt, eftersom jag brinner för arbetet med att slussa folk långt från arbetsmarknaden in i arbete.