Beslutet togs av ett vemodigt men samlat kommunfullmäktige. Det var tydligt att det var en fråga som berör många då ovanligt många åhörare hade tagit sig till fullmäktigemötet. Efter att ordförande Thor Viklund (S) berättat om de 720 namnunderskrifter kommit in mot en nedläggning så lämnades ordet fritt.
– Det är en laddad fråga med Fluxen. Vi är inte förvånade över att det kommit in så många namnunderskrifter för att ha den kvar. Men vi kan konstatera att kommunen inte är kapabel att driva en restaurang effektivt, även om det behövs för kommunens äldre. Vi tvingas därför hålla med om KS förslag, säger Berit Hardselius (C).
Centerpartiet överraskade också med att under mötet komma med ett tilläggsförslag. Att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att starta en träffpunkt på Fluxen enligt samma modell som den som finns i Piteå. Alltså att under några dagar per vecka ha en öppen träffpunkt med fika, tidningsläsning och samvaro. Det tillägget röstades också igenom.
Kommunstyrelsens ordförande Tomas Egmark (S) påpekade under sin tid i talarstolen att det är ett tråkigt och jobbigt beslut, men att det är nödvändigt. Både för det underskott som skapas då skattebetalarna måste subventionera varenda portion, men också för att det är emot kommunallagen att kommunen konkurrerar med näringslivet med subventionerad verksamhet. Han förvånades av Centerpartiets förslag, men yrkade bifall till det efter att ha fått mer information om vad som faktiskt menas med det.
– Att komma med ett förslag på stående fot så här, det har vi inte pratat om. Vi bifaller möjligheten till träffpunkt för att lösa ett behov som kanske uppstår där man träffas och dricker kaffe. Är det det som föreslås så bifaller vi det, men vi hade gärna fått det tidigare, säger Tomas Egmark.
Flera från oppositionen var fortsatt tveksamma till beslutsunderlaget, men bara Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Orvo Hannlöv föreslog istället återremiss och att prova stänga Fluxen på helgerna och göra det under en prövotid på ett till två år, vilket skulle minska underskottet med cirka 800 000 kronor per år. För att ha råd med detta föreslog Hannlöv att minska på investeringar.
– Man kan dra in investeringen i Lomtjärn på 1,3 miljoner kronor. Ta de pengarna och driv i ett till två år istället, säger Orvo Hannlöv.
– Vi måste hålla isär begreppen lite, det är skillnad på driftsbudget och investeringsbudget, svarade Tomas Egmark.