Efter att fukt- och rökskador upptäckts av konstruktionsexperter är badhuset i Älvsbyn stängt på obestämd tid. Detta då gästernas säkerhet inte kan garanteras, då skadorna påverkar bärigheten i taket. För att kunna upprätthålla simundervisningen vill skolorna därför att nyttja Nordpolen i Boden.
– Vi har skickat en förfrågan till Nordpolen i Boden där vi tänker oss att vi ska genomföra simundervisningen. Vi väntar nu på återkoppling, säger Jan-Erik Backman, skolchef på Älvsbyns kommun.
Jan-Erik Backman berättar att den svårlösta logistiken med bussar till Boden kräver både ekonomiska och tidsmässiga resurser, och att det starkt kommer att påverka antalet tillfällen för simundervisningen. Årskurs 3–6 kommer att bada två gånger per termin. Årskurs 9 kommer att ha simundervisning två gånger under hösten och en gång under våren. Övriga årskurser kommer endast att bada en gång per läsår. Gymnasiet badar inte alls.
– Det är klart att det påverkar. Generellt blir det inte mycket bad alls för våra elever. Det kommer att märkas.
Kunskapskravet för simning realiseras i och med betygsättningen i årskurs 6, som också inkluderar simkunnighet för ett godkänt betyg.
– De som inte har simkunnighet kommer vi att behöva jobba lite extra med på vårterminen under årskurs 9.
Hur stor är skillnaden sedan tidigare?
– Oj, det är massor. Vi har haft bad väldigt ofta, mycket tack vare att vi har brist på idrottshallar på orten. Vi har haft badhuset som en god ventil för att utföra idrottsundervisningarna.
Är ni oroliga för att simkunskaperna kommer att bli lidande?
– Ja, det är klart. Det blir betydligt mindre undervisning. Många lär sig av sina föräldrar som badar på fritiden, men alla har inte den möjligheten. De kommer sannolikt att bli lidande.
– För att få betyget i idrott och hälsa i årskurs 6 och 9 så måste man ha simundervisningen. Visst kommer det här att påverka, och visst finns det en orosfaktor från vår sida.
Annelie Vinsa, vd för Älvsbyns fastigheter, berättar att en utredning gjorts kring huruvida badhuset kan renoveras.
– Det är möjligt att renovera, och de olika förslag vi kommit fram till har jag presenterat för kommunstyrelsen. Om det sen är den bästa lösningen vet vi inte ännu, säger hon.
Älvsbyns fastigheter uppskattar att det kommer att kosta ungefär 45 miljoner att renovera badhuset till funktionsdugligt skick.