Sås på låda pilotprojekt för Vidselsföretag

NY MARKNAD. Bag-in-box är i sig inget nytt, men om innehållet är bearnaisesås istället för mer lättflytande varor kan det kallas för ett unikt projekt. Vidsels enda fabrik ska från våren börja leverera sina såser och dressingar även på kartong i en satsning mot storkök.

Älvsbyn2007-12-13 00:00
VIDSEL (PT)Förpackningstekniken bag-in-box har slagit igenom rejält inom vinindustrin, och nu ska samma teknik användas för sås. Det är Delikatessfabriken i Vidsel som av pappersföretaget SCA i Värnamo blivit erbjudna att delta i ett pilotprojekt.

- Först var vi lite tveksamma, men sen tände vi på alla cylindrar. I vanliga fall paketeras storkökens dressingar och såser i runda hinkar, men med sluten kartong blir det mer hygieniskt och mer miljövänliga transporter då varorna är stapelbara, säger Stefan Andersson som tillsammans med sin fru Ann-Chatrine Andersson äger fabriken.

Kan nyanställa

Tanken är att paketera tre eller fem kilo dressing i kartonger med specialtillverkad innerpåse. Istället för ventil i botten av kartongen sitter en pump på toppen. Satsningen vänder sig till exempelvis restauranger, skolor och pizzerior. Detta är en helt ny marknad för Vidselföretaget som tidigare bara koncentrerat sig på privatpersoner.

- Med bag-in-box projektet har vi redan avtal med en stor matgrossist i Umeå som arbetar över hela Norrland, säger Ann-Chatrine Andersson.

Till våren ska produktionen börja och om satsningen blir framgångsrik kan det innebära en fördubblad omsättning för familjeföretaget. I kölvattnet kommer även fler jobb.

- Slår det väl ut måste vi nyanställa. I nuläget har vi nio i personalstyrkan, plus sex säljare, men ett par till på produktionssidan kan bli aktuellt, säger Stefan Andersson.

Når hela Sverige

För att få plats med de nya maskiner som behövs bygger fabriken ut igen. Nyss blev en tillbyggnad på 500 kvadratmeter klar, och nu behövs ytterligare 300 kvadratmeter. Det som startade som ett litet lokalt företag 1999 har nu en nationell marknad där Abisko är den norra utposten och Ystad den södra.

- Vi har tagit små steg hela tiden, men nu känner vi oss redo för det här klivet som breddar oss till även storkök, säger Ann-Chatrine Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om