Sänkt varning - men än är inte faran över
SMHI:s klass 3-varning för vårfloden i Norrbotten har sänkts till en klass 2. De mindre vattendragen börjar ge efter enligt SMHI, men de vill inte säga att faran är över än. Även Älvsbyn har drabbats av högt vatten, men någon stor översvämningsrisk ser inte räddningstjänsten i nuläget.
På vägen mellan Älvsbyn och Luleå, i höjd med Bodenkorset, når snart vattnet upp till vägbanan.
Foto: Therese Hedman
- De små vattendragen börjar krokna men de större fortsätter stiga. Att säga att det är stabilt är att ta i, men vi väntar ingen extrem nederbörd inom de närmsta tio dygnen som kan påverka floden, säger Håkan Sanner, vakthavande hydrolog på SMHI.
Inte som 1995
I Älvsbyn är läget någorlunda lugnt enligt räddningschef Leif Öhlund.
- Vi har fått vårfloden lite tidigare och lite snabbare än vanligt, men nivån i Piteälven har stabiliserats sedan i tisdags. Många Älvsbybor har översvämningen 1995 i minnet och gör själva regelbundna kontroller av älven. Men än har vi inte fått in några anmälningar om bekymmer, säger han.
I onsdags passerade 495 kubikmeter vatten i sekunden förbi Sikfors kraftstation, att jämföra med 1 200 kubikmeter under den extrema översvämningen 1995.
Även om Piteälven har normala flöden för årstiden så är många mindre vattendrag och sjöar rejält höga. I Älvsbyn råder höga flöden i bland annat Altervattnet och Kisträsk. Och vid korsningen mot Boden, där väg 94 möter 356, börjar vattnet närma sig vägbanan.
- Men i år sammanfaller inte snösmältningen i skogslandet med fjällfloden. Det är bra att vi blir av med skogsvattnet nu innan det börjar röra på sig högre upp, säger Leif Öhlund.
Räddningstjänsten i Älvsbyn fortsätter dock att göra frekventa kontroller av vattennivåerna fram till omkring slutet av maj, då den värsta vårfloden beräknas vara över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!