Samverkan för att hjälpa sjukskrivna

Kommunens enhetschefer fick lära sig mer om långtidssjukskrivningar och rehabiliteringskedjan på en chefsfrukost.

Efter frukosten hölls mötet i kommunfullmäktigesalen. De som inte kunde närvara fysiskt deltog ändå digitalt över Microsoft teams.

Efter frukosten hölls mötet i kommunfullmäktigesalen. De som inte kunde närvara fysiskt deltog ändå digitalt över Microsoft teams.

Foto: Peter Lundberg

Älvsbyn2020-10-19 11:40

Kommunen har haft ett samverkansavtal med Försäkringskassan sen början av 2019 och just stöd och information kring långtidssjukskrivningar är något som efterfrågats av kommunens enhetschefer sedan länge.

– Så det känns jättebra att kunna erbjuda en chefsfrukost med fokus på just det, säger Jennie Grahn, HR-specialist på Älvsbyns kommun.

Riktat utbildning och information till cheferna ses som en viktig satsning på kommunens anställda.

– Chefen är den som är ansvarig för arbetsmiljö och rehabilitering. Kan vi utbilda och stötta dem i rehabiliteringsfrågor så kommer de bedriva ett bättre arbete i rehabiliteringsärenden, vilket gynnar våra sjukskrivna medarbetare, säger Jennie Grahn, HR-specialist på Älvsbyns kommun.

Chefsfrukosten är en del av samverkansarbetet och anordnas två gånger per år. Tidigare träffar har bland annat fokuserat på hur man upptäcker signaler på ohälsa och missbruk. Den här frukosten presenterades aktuell statistik och diskuterades hur kommunen och Försäkringskassan kan arbeta tillsammans med sjukskrivningar och rehabilitering..

– Det har varit en bra och intressant dag. Det är jätteintressant när det finns möjlighet att ställa frågor från egna erfarenheter, säger Desirée Berg, enhetschef i äldreomsorgen.

– Att ha ett bra samarbete mellan Försäkringskassan och kommunen är jätteviktigt för individens skull och för att de ska kunna komma tillbaka till arbetslivet så snart som möjligt, säger Malin Lindeholm, Försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!