Samtal kring skrämmande ungdomsfilm om mobbing

Närmare 90 procent av högstadieeleverna som såg den skrämmande ungdomsfilmen "Mean Creek" om mobbing, våld och död på Forum i tisdags tror att samma sak skulle kunna hända i Älvsbyn. Det framkom vid kvällens filmvisning med efterföljande samtal för allmänheten på temat "Vem bryr sig?"

Älvsbyn2006-03-23 00:00
Med filmen "Mean Creek" inleddes projektet Filmer och Samtal på Forumbiografen i tisdags. Temat var valt utifrån att många ungdomar mår dåligt i Älvsbyn i dag, vilket bland annat visar sig med ökat droganvändande och att unga flickor skär sig i allt större utsträckning.

Filmvisningen följdes upp av ett panelsamtal under ledning av Per-Anders Blind. I panelen ingick ungdomskonsulent Jim Broström från Kultur & Fritid i Piteå, Älvåkraskolans och gymnasiets kurator Åsa Lundberg, elevrådets ordförande på gymnasiet Anna-Lena Nilsson, samt Emma Backman och Emanuel Sidea från Göteborg.

De är företrädare för den ideella föreningen Tromb, ett nationellt nätverk som jobbar med att öka ungdomars intresse för demokrati och samhällsengagemang.

Kvällens arrangemang för allmänheten föregicks av två filmvisningar med samtal på dagen, först för elever i årskurs 8 och 9, därefter för gymnasiets elever.

Mer psykisk mobbing

Att så mycket som 90 procent av högstadieeleverna tror att mobbing till döds skulle kunna förekomma i Älvsbyn förvånade kvällens deltagare, likaså att motsvarande siffra för gymnasisterna bara uppgick till cirka 15 procent.

- Är det så stor skillnad på Älvåkraskolan och gymnasiet? undrade någon.

- Svaret är ja. Enligt en nyligen gjord enkät på gymnasieskolan existerar det ingen mobbing alls för närvarande. Det vi ser på högstadiet är inte så mycket av fysisk mobbing, däremot förekommer det ryktesspridning, otrevliga tilltal och utfrysning, saker som vi jobbar med att komma tillrätta med, sa Åsa Lundberg.

Det är ofta tjejer som står för psykisk mobbing och blir utsatta för den sortens behandling, ett faktum som Emanuel Sidea kopplar till en undersökning som Tromb nyligen utfört:

- En tredjedel av alla tjejer känner oro, ångest och ängslan. Motsvarande andel killar är en tiondel.

Behovet av gränser

Jim Broström flaggade för att man måste sluta se ungdomar enbart som ett problem och istället se dem som samhällets hopp, framtid och resurs.

Han delade med sig av många erfarenheter om hur ungdomar visat sig kunna bära både sig själva och andra då de fått vuxnas förtroende att göra det.

Mycket av samtalet handlade om vad det är i vår tid som gör att allt fler ungdomar mår dåligt, vad man kan göra som förälder för att stötta sin tonåring, behovet av att kunna sätta gränser och vem och vad som formar dagens unga.

Handlar om oss vuxna

Kanske satte Jim Broström fingret på den ömma punkten med följande konstaterande?

- Det handlar i stor utsträckning om oss vuxna! Vi måste jobba aktivt med de ungas vuxenblivande och inte lämna dem i okunskap om vad det innebär i fråga om ansvar och livsvillkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om