Efter att socialtjänsten i Älvsbyn anställde Jenny Öhlund som socialsekreterare med inriktning mot ungdomsärenden har allt fler minderåriga narkotikaanvändare kunnat upptäckas.
- När det har gått så långt har ungdomarna ofta använt droger ett bra tag och det är svårare att göra något åt det. Därför vill vi nu jobba förebyggande och ta krafttag för våra ungdomars skull, säger Madelene Nyman, ansvarig över elevhälsan och socialtjänstens barn- och familjearbete.
Föreläsning
Med hopp om stöd av politiken ska hennes avdelning utveckla det förebyggande drogarbetet tillsammans med Älvsbypolisen. Den 20 november bjuds allmänhet, föräldrar och skolpersonal in på en föreläsning med Joel Lundberg från Föräldraföreningen mot narkotika och Linda Jonsson som ska prata om internetdroger.
- Vi vill hjälpa dem att se signaler och söka hjälp, säger Madelene Nyman.
Områdespolisen Robert Janeheim möter både ungdomar i "riskzonen" och de som åkt dit för att ha brukat narkotika.
- Vår målsättning är inte att sätta dit så många som möjligt. Vår målsättning är att unga inte ska börja droga och att hjälpa dem som har kommit in i ett missbruk, säger han.
Inriktning mot vuxna
Eftersom allt fler fall kommer upp till ytan känner han att det är aktuellt att agera mer både från polisens och kommunens sida.
- Många av de här ungdomarna vill ha hjälp och kontakt. Med en uttalad ungdomshandläggare på socialtjänsten kan man vara mer benägen att söka sig dit, säger Robert Janeheim.
Han tycker också att det är viktigt att deras drogförebyggande arbete riktar sig mot vuxna.
- Det kan ha motsatt effekt att lyfta upp drogfrågor i föreläsningar mot ungdomar. Jag tror mest på att stärka de vuxna att komma med argument mot droger så att man kan ta diskussionen.