Samarbetet mot spice börjar ta form

För att stoppa nätdrogerna som klickas hem via posten startar länsstyrelsen ett samverkansprojekt med polis och postombud. Älvsbyn kan bli först att testa metoderna."Förhoppningsvis är vi i gång till våren", säger Älvsbypolisen Robert Janeheim.

”Att vi kan stoppa tillgången helt är väl en utopi, men förhoppningsvis kan vi minska den. Folk dör ju faktiskt av de här drogerna”, säger Robert Janeheim, områdespolis i Älvsbyn.

”Att vi kan stoppa tillgången helt är väl en utopi, men förhoppningsvis kan vi minska den. Folk dör ju faktiskt av de här drogerna”, säger Robert Janeheim, områdespolis i Älvsbyn.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-01-24 10:00

Videon är inte längre tillgänglig

Polisens interna omorganisation har försenat arbetet med samverkansprojektet mot nätdroger, men nu är man på banan igen och Älvsbyn ser ut att bli först ut i Norrbotten. PT har tidigare skrivit om länsstyrelsens planer som involverar de fyra nordligaste länen. Tanken var att två kommuner i varje län skulle vara pilotbyar, men länsstyrelsen stoppar ingen kommun från att delta i projektet. Förutom länsstyrelsen och polisen medverkar bland annat tullen, kommuner och postombud.

– En del i det här är ju att utbilda postombuden så att de vet vad de kan och får göra, säger Robert Janeheim.

Säkrare arbetsmiljö

Enskilda människors rätt till sekretess och integritet måste säkras.

– Om någon ska hämta ett paket som vi har tagit är det så klart inte läga att säga att "polisen har ditt paket" när det finns andra människor i närheten.

Projektet ska även leda till en säkrare arbetsmiljö för de som arbetar bakom postdisken.

– Om det kommer in en drogpåverkad människa och vill hämta ut ett paket som polisen redan har beslagtagit så kan det bli en jobbig situation för postbiträdet, säger Robert Janeheim.

Högre polisnärvaro

– Det bästa är egentligen om personen i fråga får veta att paketet är hos polisen innan paketet ska hämtas ut. Men det är sådana metoder vi håller på att titta på, fortsätter han.

Mats Burman är länssamorde för det förebyggande arbetet kring alkohol, narkotika, doping och tobak vid länsstyrelsen. Han tror att man som postkund kommer att se skillnader när projektet drar i gång.

– När det är en hög ström av paket så tror jag att man kan märka en större synlighet. Polisen kanske sitter där och tar en kopp kaffe.

Upp till kommunen

– Jag tror också att man kommer att märka en ökad trygghet vad gäller rutiner och bemötande hos personal. Jag tror även att polisen kommer att få fler tips och att det på sikt kommer att minska narkotikatillgången i mindre kommuner.

Enligt Mats Burman är det bara Älvsbyns kommun som måste ge grönt ljus för projektet.

– Robert är jätteintresserad, men det gäller för kommunen att hitta en resurs. Det handlar inte om några stora uppgifter, men de ska inte ligga på polisen. Jag tror att Älvsbyn löser det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!