Samarbete dukar för större chans till jobb

NYSATSNING. Till hösten startar hotell- och restaurangprogrammet på Älvsbyns gymnasium ett unikt samarbete med Polar Hotell. Syftet är att eleverna ska få en verklighetsbaserad utbildning i allt som ingår i branschen och därmed bli mer attraktiva på arbetsmarknaden efter avslutad skolgång.

Älvsbyn2008-02-15 00:00
ÄLVSBYN (PT)Hotell- och restaurangprogrammet, HR, i Älvsbyn har bestämt sig för att flytta utbildningen från Nybergas kök och restaurang till Polar Hotell. Iden till den nya profilen kommer från HR-lärare Kerstin Karlsson. Ivar Sundberg, medlem i skolans branschråd och tillika verksam inom Polar Hotell, välkomnar initiativet. Han har erfarenhet av liknande samarbeten i Haparanda och Övertorneå och tror att utbildningen kommer att bli väl mottagen av branschen eftersom det ökar tillgången på kompetent arbetskraft.

Kvalitetshöjning

Joakim Fällgren, vd i bolaget som driver hotellverksamhet i Älvsbyn och Jokkmokk, gör samma bedömning:

- I takt med att reseindustrin ökar i Norrbotten ökar också behovet av utbildad personal inom hotell- och restaurangbranschen. Det som framför allt efterfrågas är mångsidig kompetens som kan serva gästerna i fråga om såväl mat som boende, säger han.

- Det ska bli oerhört spännande att se vad vårt samarbete med gymnasieskolan kan leda till. Utvecklingspotentialen är stor.

Restaurangen på Polar Hotell, som tidigare varit utarrenderad, drivs i dagsläget av bolaget själv.

- Vi har endast frukost- och kvällsservering för hotellgästerna. Därför känns det extra roligt att vårt stora, fina kök ska börja utnyttjas dagtid av gymnasiet, säger Joakim Fällgren.

Olof Johansson, rektor för Älvsbyns gymnasium, ser många fördelar med den förestående förändringen:

- Genom att samarbeta med Polar Hotell kan vi skapa en unik utbildning som är mycket bredare än den vi har idag. Det kommer att höja kvaliten på utbildningen avsevärt.

- Kärnämnena kommer att kunna färgas in på ett naturligt sätt genom den verklighetsanknutna utbildningen. Som exempel kan nämnas att eleverna får möjlighet att använda sina språkkunskaper i kontakt med hotellets gäster, säger Olof Johansson och poängterar att satsningen ligger i linje med den nationella skolpolitikens ambition att stärka yrkesutbildningarna, samt anpassa undervisningen i svenska, engelska och matematik till arbetslivets behov.

"Mer på riktigt"

För karaktärsämnena svarar Kerstin Karlsson och Arild Hildremyr Ström, nyanställd HR-lärare med många års erfarenhet från branschen.

- Tanken är att vi ska fortsätta ha lunchservering för allmänheten en dag i veckan, men vi ska också kunna ställa upp på hotellgästernas önskemål om mat och service, förklarar Kerstin Karlsson.

Eleverna i årskurs 1 och 2 ser fram mot flytten till Polar Hotell.

- Det ska bli kul att komma till ett nytt ställe. Köket är mycket större än på Nyberga. Här kan vi förhoppningsvis få fler matgäster och känna att vi jobbar mer på riktigt, säger andraårseleven Hanna Lundquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om